21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Bilanț MAI. Ministrul Carmen Dan: Fenomenul infracțional în 2016 a fost...

VIDEO. Bilanț MAI. Ministrul Carmen Dan: Fenomenul infracțional în 2016 a fost în scădere, pentru al cincilea an consecutiv. Liviu Dragnea: funcţionarii din MAI vor avea o creştere salarială semnificativă, mai mult decât dublă

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a prezentat, miercuri, bilanțul activității instituțiilor subordonate ministerului pe care îl conduce, pe anul 2016. La ședință au fost prezenți premierul României, Sorin Grindeanu, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. 

UPDATE 14.00: Liviu Dragnea a declarat, miercuri, la bilanţul MAI, că personalul acestei instituţii va beneficia de majorări salariale „substanţiale”, iar în cazul celor care au salariile cele mai mici, creşterile vor fi „spectaculoase” respectiv „mai mult decât dublu” pentru unele categorii.

„Vreau să vă asigur că, în ceea ce priveşte Legea salarizării, funcţionarii din MAI şi, în mod special cei care lucrează direct cu cetăţenii, cei care lucrează direct în stradă vor avea o creştere semnificativă pentru că este firesc şi chiar o merită.

Pentru cei care au cele mai mici salarii din MAI, creşterile vor fi spectaculoase, mai mult decât dublu pentru unele categorii. Este firesc, diferenţele sunt foarte mari în interiorul ministerului şi cred că cei care lucrează în stradă în mod efectiv şi care au practic cele mai periculoase slujbe, ca în orice ţară, trebuie să fie mai bine plătiţi decât acum”, a spus Dragnea.

 

UPDATE 13.00: Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, i-a felicitat miercuri pe angajații Ministerului Afacerilor Interne pentru modul în care au acționat în perioada protestelor, dar și în zonele afectate de ninsori abundente.

"Vreau de la început să vă felicit pentru modul în care ați acționat (…) în lupta pe care ați dus-o cu zăpezile. Ați arătat că profesionalismul din cadrul Ministerului de Interne a rămas același, același pe care îl știam și eu și pe care îl știe în general aproape toată lumea din această țară. De asemenea, și eu vreau să vă felicit în mod direct (…) asupra modului în care ați acționat în perioada protestelor, când cetățenii care au acționat pașnic, exercitând un drept constituțional, au fost tulburați de alți cetățeni care voiau să inducă o stare de violență în cadrul acelor manifestări. (…) Faptul că în momente critice jandarmii au acționat cu profesionalism a arătat că România este la un nivel destul de ridicat pentru a putea gestiona astfel de situații", a spus Liviu Dragnea, la bilanțul MAI pe 2016.

Potrivit șefei MAI, fenomenul infracțional în 2016 a fost în scădere, pentru al cincilea an consecutiv. Astfel, în 2016 s-a înregistrat cel mai mic procent al criminalității, în scădere cu 7% față de anul precedent, iar criminalitatea stradală s-a diminuat cu peste 9%.

De asemenea, 2016 este al patrulea an consecutiv în care numărul deceselor în urma accidentelor de circulație s-a menținut sub 2.000, a arătat Carmen Dan.

Carmen Dan a mai menționat și o scădere raportată la anii anteriori a cazurilor de violență în familie, în timp ce în mediul rural au scăzut cu 14% infracțiunile de furt și cu 8% cele de tâlhărie.

În ceea ce privește criminalitatea organizată, în 2016 au avut loc cu 26% mai multe acțiuni operative decât în 2015 și s-a reușit destructurarea a 200 de grupări infracționale organizate.

Totodată, a crescut gradul de recuperare a prejudiciilor, iar măsurile asigurătorii s-au ridicat la suma de aproape patru miliarde de lei.

În ceea ce privește integritatea lucrătorilor MAI, în 2016 s-au înregistrat 189 de situații în care funcționarii ministerului au refuzat mita propusă, iar 95% au trecut testul de integritate.

La ședință au luat cuvântul și Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă