7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportVIDEO Guvernul a decis alocarea a peste 36 de milioane de lei...

VIDEO Guvernul a decis alocarea a peste 36 de milioane de lei pentru județele din vestul țării, afectate de furtuna de duminică

UPDATE 14.20: Guvernul a decis alocarea, într-o primă etapă, a peste 36 de milioane de lei din fondul de intervenţie, pentru pentru înlăturarea efectelor furtunii din vestul ţării, a anunțat ministrul Sevil Shhaideh, informează News.ro.

Printr-un efort colectiv cu Ministerul Afacerilor Interne, cu toate prefecturile din judeţele afectate – vorbim de zece judeţe în acest moment – am reuşit să realizăm proiectul de hotărâre privind alocarea unor sume din fondul de intervenţie pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale. Vorbim de o sumă de peste 36 de milioane de lei pentru cele zece judeţe, pentru reparaţii la 16 spitale, 23 de dispensare, peste 251 de unităţi şcolare – grădiniţe, şcoli, licee, colegii, posturi de poliţie, biserici şi alte unităţi de interes public”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, la începutul ședinței de Guvern.

Ea a subliniat că vorba despre fonduri pentru „urgenţă maximă”. „E o primă etapă, pentru că în această perioadă, respectiv marţi, miercuri toate comitetele pentru situaţii de urgenţă au lucrat la foc continuu pentru evaluarea tuturor pagubelor. Astăzi ce prezentăm Guvernului spre aprobare este prima etapă, maxima urgenţă, urmând ca în următoarele săptămâni, în funcţie de finalizarea evaluărilor, să revenim cu alte obiective de interes public”, a mai spus Shhaideh.



Guvernul decide, în ședința de joi, dacă va apropa printr-o Hotărâre alocarea unei sume din Fondul de intervenție, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru înlăturarea efectelor furtunii din vestul tării.

 Marți, la Timișoara, premierul Mihai Tudose a anunțat că persoanele afectate de furtuna de duminică vor primi despăgubiri de la Guvern în cel mai scurt timp. 

„Suma în dosarul pe care mi l-a înmânat astăzi doamna prefect este de peste un miliard de lei vechi (100.000 lei – n.r.), rămâne să vedem factura totală. Sunt şcoli din tot judeţul Timiş pe listă. În două zile avem hotărâre de Guvern şi deblocăm banii imediat. Toate judeţele vor beneficia de acelaşi tratament, toată lumea”, a spus premierul.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, duminică, în judeţul Timiş, în timpul furtunii puternice. Trei dintre acestea au murit într-un parc din Buziaş, după ce un copac a căzut peste ele, o femeie a decedat la grădina zoologică din Timişoara, fiind lovită de o creangă, iar un tânăr de 24 de ani a murit după ce maşina în care se afla a fost strivită de poarta de intrare în oraş, de pe Calea Lugojului. În total, furtuna din vestul țării a cauzat moartea a opt persoane și rănirea altor 137.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a anunțat, marți, că 3.500 de copaci au fost distruși, în urma furtunii de duminică, iar înlocuirea lor costă 3,5 milioane de lei. Totodată, la Grădina Zoologică din Timişoara este nevoie de 800.000 de lei pentru remedierea pagubelor.

Potrivit primarului Nicolae Robu, a fost realizată o primă evaluare a pagubelor produse de furtuna puternică de duminică, în timpul căreia cinci persoane din judeţul Timiş şi-au pierdut viaţa.

„Am un bilanţ care încă nu este definitiv. Se estimează că circa 3.500 de arbori au fost distruşi: unii smulşi cu rădăcini cu tot, alţii retezaţi la sol, alţii cu ramurile dislocate. Valoarea costurilor pe care le va comporta înlocuirea lor, pentru că nu vom lăsa Timişoara cu mai puţini arbori, se ridică la circa 3,5 de milioane de lei”, a spus Robu.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă