14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportUSR și PNL au sesizat Curtea Constituțională cu privire la Legea executării...

USR și PNL au sesizat Curtea Constituțională cu privire la Legea executării pedepselor

Mai mulți deputați USR și PNL au transmis o sesizare către Curtea Constituțională a României (CCR), cu privire la proiectul de modificare a Legii executării pedepselor, care reduce toate sentințle la o treime, informează Mediafax.

Principalul motiv invocat de juriştii USR în sesizarea de neconstituţionalitate este încălcarea principiul bicameralismului. Această lege a fost modificată fundamental la Camera Deputaţilor, printr-o serie de 43 de amendamente, care nu au fost dezbătute deloc în Senat. Totodată, juriştii USR au invocat în sesizarea la Curtea Constituţională încălcarea principiului securităţii juridice, „pe motiv că definirea condiţiilor necorespunzătoare din închisori este neclară".

În sesizare a mai fost invocată şi încălcarea principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, întrucât una dintre dispoziţiile din proiectul de lege creează premisele unei discriminări între deţinuţi pe bază de avere. Concret, proiectul instituie posibilitatea de a cumpăra zile executate de pedeapsă, ceea ce este imoral şi periculos.

Prin modificarea Legii executării pedepselor, deţinuţii vor primi un beneficiu de şase zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie improprii. USR a susţinut varianta beneficiului de trei zile acordate la 30 de zile în condiţii improprii, deoarece perioada de şase zile este mult prea mare.

 Sesizarea de neconstituţionalitate a fost semnată de 27 de deputaţi USR şi de 24 de deputaţi PNL. USR şi PNL au votat împotriva adoptării proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă