22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportUNJR i-a solicitat ministrului Toader să retragă prevederile referitoare la Inspecţia Judiciară...

UNJR i-a solicitat ministrului Toader să retragă prevederile referitoare la Inspecţia Judiciară din Legile Justiţiei

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a solicitat ministrului Tudorel Toader să retragă din proiectul legilor justiţiei prevederile referitoare la Inspecţia Judiciară, “pentru ca acestea să facă obiectul unui proiect de lege distinct”, potrivit Mediafax.

“Propunerea actuală, cu mutarea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, este inacceptabilă. Inspecţia Judiciară comportă probleme complexe, care necesită o abordare separată şi profundă. Va trebui făcut în acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a găsi cea mai buna soluţie pentru Inspecţia Judiciară, o soluţie care să îi întărească independenţa şi să îi asigure o funcţionare eficientă”, se precizează în scrisoarea transmisă ministrului Justiţiei.

De asemenea, Uniunea solicită revenirea asupra vârstei minime de intrare la INM.

“Soluţia propusă atât de asociaţii, cât şi de CSM, de prelungire a perioadei de pregătire, răspunde mult mai bine necesităţii de a avea judecători definitivi cu o suficientă experienţă profesională, care să dubleze pregătirea teoretică, fără a implica şi riscurile propunerii actuale”, a aratat UNJR.

UNJR susţine că forma textului din proiect privind răspunderea materială a magistraţilor “încalcă dispoziţiile art. 52 alin. 3 din Constituţie referitoare la condiţia exercitării funcţiei cu rea credinţă şi gravă neglijenţă. De asemenea, formularea propusa este atât de laxă încât nu circumscrie în nici un mod limitele răspunderii, lăsând loc arbitrariului.”

UNJR a mai solicitat ministrului să menţină toate amendamentele care separă cariera procurorilor de cea a judecatorilor.

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă