10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportParlamentarii și-au scutit pensiile de plata unor impozite și contribuții. USR susține...

Parlamentarii și-au scutit pensiile de plata unor impozite și contribuții. USR susține că acestea vor fi plătite în continuare

UPDATE: Parlamentarii USR susțin că modificările aduse Statutului deputaților și senatorilor nu vor afecta plata contribuțiilor de sănătate și a impozitului. Ei arată că pensiile speciale sunt considerate „venituri din alte surse”, iar pentru acestea se plătesc și contribuții de sănătate și impozite.

Pe de altă parte, un parlamentar PSD contactat de România Liberă susține că modificările de azi au în vedere momentul 1 ianuarie 2018, când plata contribuțiilor sociale va fi transferată integral către angajat. Astfel, parlamentarii-pensionari vor primi valoarea acestor contribuții și, ulterior, o vor transfera către ANAF. 


Parlamentul a modificat, miercuri, în unanimitate, Statutul deputaţilor şi senatorilor, stabilind ca indemnizaţia pentru limită de vârstă a parlamentarilor să nu depăşească nivelul indemnizaţiei unui parlamentar în exerciţiul mandatului, iar indexările să se facă numai cu rata inflaţiei. 

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 38, articolului 41 şi articolului 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, iniţiată de social-democraţii Florin Iordache şi Ioan Munteanu, a fost votată cu 241 voturi ''pentru''. 

Parlamentarii PSD propun ca pentru pensiile speciale să se aplice regulile introduse anul acesta în Codul Fiscal. Concret, asta înseamnă renunțarea la articolul din Statutul deputaților și senatorilor potrivit căruia pentru pensiile parlamentarilor se plătesc asigurări de sănătate și impozit pe profit.

Noile reguli vor fi cele pentru pensionarii din sistemul public de pensii. În ianuarie 2017, plenul Camerei Deputaților a votat un proiect de modificare a Codului Fiscal prin care s-au eliminat atât plata contribuțiilor pentru sănătate la pensii, cât şi impozitarea cu 16% pe venit a pensiilor sub 2.000 lei. Pentru pensiile mai mari de 2.000 lei, suma se deduce din baza de calcul a impozitului pe venit. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 12 ianuarie.

Dacă luăm drept exemplu o pensie de 7.000 lei, vom vedea că un parlamentar va câștiga în plus în jur de 700 de lei. El va obține 385 de lei pentru că nu va mai plăti asigurări de sănătate (5,5%), la care se adăugă 320 lei pentru că nu mai plătește impozitul pe venit de 16% pentru 2.000 de lei din pensie.


Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă