16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportUn liberal vrea să-i lase fără casă pe Iliescu, Regele Mihai şi...

Un liberal vrea să-i lase fără casă pe Iliescu, Regele Mihai şi Constantinescu

Un liberal vrea să-i lase fără casă pe foştii preşedinţi Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Regele Mihai şi să le reducă indemnaţia lunară. Totul din solidaritate cu românii care în ultimii trei ani au fost nevoiţi să strângă cureaua din cauza crizei.

Deputatul Octavian Bot a depus o iniţiativă legislativă în Parlament care prevede ca foştii preşedinţi să nu mai beneficieze de reşedinţă pe viaţă de la stat, aşa cum este cazul lui Iliescu, Constantinescu şi Regele Mihai. Dacă Regelui i s-a atribuit pe viaţă de către RA-APPS Palatul Elisabeta, Iliescu locuieşte într-o vilă de pe strada Moliere, iar Constantinescu într-o casă de pe Pictor Mirea.

În plus, liberalul, care semnează de altfel singur această iniţiativă, a propus ca şi în cazul foştilor preşedinţi să fie aplicate măsuri de austeritate, iar indemnizaţia să le fie redusă la jumătate. Astfel, în loc să primească 75% din salariul actualului şef al statului, Iliescu şi Constantinescu, cei care beneficiează deocamdată de o astfel de lege, ar urma să primească doar un procent de 30%.

Concret, dacă propunerea lui Bot ar trece de Parlament, indemnizaţia de aproximativ 4.500 de lei cât ia acum în mână fiecare din cei doi preşedinţi, ar fi de aproape 2.000 de lei. Într-un an, economia la buget ar fi de aproximativ 50.000 de lei.

“Susţinerea acestei propuneri legislative are la bază atât reducerea cheltuielilor bugetare pe acest segment, cât şi o măsură corectă şi solidară cu celelalte categorii socio-profesionale afectate de criză”, susţine deputatul Octavian Bot, în expunerea de motive depusă odată cu iniţiativa legislativă.

Potrivit propunerii deputatului PNL însă, foştii preşedinţi ar urma să beneficieze în continuare de un cabinet de lucru, pus la dispoziţie de RA-APPS, dar şi de servicii de pază şi protecţie, aşa cum prevede actuala legislaţie.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă