Tudorel Toader: I-am cerut directorului ORNISS să îmi spună dacă cele 22 de persoane care au intrat în arhiva SIPA aveau certificat

de Roxana Petre , 14 iunie 2017 - stire actualizata la ora 10:57, 14 iunie 2017
Tudorel Toader: I-am cerut directorului ORNISS să îmi spună dacă cele 22 de persoane care au intrat în arhiva SIPA aveau certificat

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a cerut directorului Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) să precizeze dacă cei care au intrat în arhiva SIPA erau acreditaţi să aibă acces la informaţii secret de stat. În caz contrar ar urma să fie sesizat parchetul, potrivit Mediafax.

 „Am început întocmirea componenţei comisiilor de inventariere a arhivei cu supleanţii şi secretariatul tehnic. Am cerut ieri de la directorul ORNISS să îmi comunice dacă la momentul în care au pătruns în arhivă, cele 22 de persoane, din ce a rezultat din cele două rapoarte desecretizate, aveau sau nu certificat ORNISS. Aştept răspuns. În funcţie de răspunsul primit, cu siguranţă, dacă se va constata că unii au intrat în arhivă fără drept, este obligaţia mea să sesizez procurorul. Nu numai că voi sesiza, voi face şi public răspunsul primit, îl voi pune pe pagina ministerului. Am discutat cu domnul procuror Horodniceanu despre dosarul pe care îl au în lucru cu privire la arhiva SIPA, i-am spus că îi voi trimite şi rezultatele primite de la ORNISS. În funcţie de natura cauzei, fapta care formează obiectul evaluării, procurorul poate să întocmească un alt dosar sau să extindă cadrul procesual în dosarul pe care îl au deja în lucru", a declarat Tudorel Toader pentru Mediafax.


Citește și:  Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Desecretizarea arhivei SIPA, în Monitorul Oficial. Rapoartele a două comisii au fost publicate. La momentul desființării SIPA, fonduri operative de peste 127.000 de lei erau necheltuite

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că desecretizarea arhivei SIPA a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

Procurorii DIICOT au anunţat deja că au început urmărirea penală in rem, în dosarul privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deţinere fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi neglijenţă. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileţ.

 Asociaţiile de magistraţi au făcut plângere prealabilă la Guvern privind HG referitor la SIPA. De asemenea, CSM susţine că nu a transmis un punct de vedere privind acest proiect de lege. În replică, ministrul Justiţiei  a afirmat că Hotărârea de Guvern de desecretizare a arhivei a fost adoptată transparent.

„Eu apreciez că am făcut paşii care trebuia şi care puteau fi făcuţi până în acest moment. A fost adoptată Hotărârea de Guvern, care a avut ca punct de plecare proiectul hotărârii de anul trecut, care a fost transmis la CSM, Ministerul Public, la Asociaţia Magistraţilor, Uniunea Judecătorilor, la Asociaţia Procurorilor, MAI. Am primit şi am postat pe pagina ministerului opiniile exprimate de autorităţile şi asociaţiile care au fost consultate. S-a adoptat hotărârea de guvern în deplină transparenţă decizională", a mai spus ministrul.

Comentarii

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design