6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportTudorel Toader, despre legea grațierii: Ministerul Justiției susține forma inițială a proiectului...

Tudorel Toader, despre legea grațierii: Ministerul Justiției susține forma inițială a proiectului de lege

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a vorbit despre legea grațierii și a spus că proiectul inițial al legii va fi completat cu mproiectul de lege privind recursul compensatoriu, urmând ca, mai apoi, să se adauge diferențe.

"Legea graţierii se va completa cu proiectul de lege privind recursul compensatoriu. Probabil vom iniţia şi un proiect de lege prin care vom propune reducerea limitelor liberării condiţionate, a fracţiilor acelea, iar diferenţa, restul de executat, să fie urmat de acea supraveghere electronică", a spus Ministerul Justiției. 

Tudorel Toader a a adăugat că, după aceea, vor fi construite două penitenciare, adăugând și faptul că Ministrul Justiției susține forma inițială a proiectului de lege

"După aceea, cu acţiunile de modernizare a penitenciarelor, de construcţie a celor două penitenciare, de extindere a unora dintre ele, încercăm să răspundem cerinţelor pe care le-a stabilit Curtea Europeană prin decizia pilot CEDO. Ministerul Justiţiei aşadar susţine forma iniţială a proiectului de lege", a declarat, joi dimineaţa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a reiterat că Executivul nu susține modificările adoptate, miercuri, de Comisia Juridică a Senatului în privința grațierii faptelor de corupție, printre care și infracțiunea de luare de mită. 

"Am mai spus-o și o repet: Guvernul susține legea grațierii în forma propusă inițial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului", a scris Sorin Grindeanu, pe Facebook. 

Senatorii din comisia juridică au votat o serie de amendamente la legea grațierii, inițiată de Guvern. Vor fi grațiate în întregime pedepsele până la trei ani – nu cinci ani așa cum propunea Guvernul – și parțial, cu trei ani, pedepsele de până la 10 ani inclusiv. La ședință a participat și ministrul Justiției Tudorel Toader, care a susținut grațierea doar a pedepselor de până la cinci ani.

Ce au votat senatorii juriști: 

(1) Pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri definitive, se grațiază după cum urmează:
a. în întregime, pedepsele de până la trei ani, inclusiv;
b. in parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanțele de judecată mai mari de trei ani dar care nu depășeșsc  zece ani.
(2) Nu se grațiaza pedepsele cu închisoarea a caăror executare a fost suspendată condiționat sau sub supraveghere, potrivit legii
Discuțiile au pornit de la un amendament al fostului președinte Traian Băsescu. Fostul președinte a propus grațierea în întregime a pedepselor de până la zece ani inclusiv.

Grațierea persoanelor de peste 70 de ani, decisă ieri de Comisia juridică a Senatului, ar putea fi un prim pas spre eliberarea lui Dan Voiculescu. Al doilea pas ar fi aprobarea unor amendamente controversate inițiate de Șerban Nicolae (PSD).

Înafară de Dan Voiculescu, și alte persoane cunoscute pot să scape de pedepsele cu închisoarea. Elena Udrea ar putea fi printre beneficiari, alături de 246 de persoane aflate deja în pușcărie.

Grațierea  faptelor de corupție a fost decisă de senatorii juriști cu  cinci voturi pentru – toate de la PSD – și trei împotrivă – de la PNL, USR și UDMR.  Doi dintre senatorii PNL au lipsit. Senatorii au adoptat un amendament la proiectul Legii grațierii, inițiat de Guvernul Grindeanu. Concret, amendamentul presupune excluderea infracțiunilor prevăzute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista celor  exceptate de la grațiere prevazută în proiectul de lege al Guvernului. Acestea sunt luare de mită, dare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.
Cei care au comis astfel de fapte vor putea fi grațiați sub rezerva achitării prejudiciului.  Potrivit discuțiilor din comisie, vor fi grațiate infracțiunile săvârșite până la 1 ianuarie 2017. În estimarea realizată  de Administrația Națională a Penitenciarelor, sunt 246 de persoane în penitenciare condamnate pentru corupție.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă