16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportTraseismul aleșilor, permis până la ultimul nivel

Traseismul aleșilor, permis până la ultimul nivel

Aleșii locali, dar și supleanții lor vor avea la dispoziție zece zile pentru a-și schimba partidul fără a-și pierde mandatul, potrivit ordonanței de urgență pe care Guvernul o va discuta joi.

Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consi­lierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia. Prevederile se regăsesc în ordonanța de urgență de modificare a Statutului aleșilor locali, pe care Executivul o va discuta astăzi. Practic, prin ordonanță de urgență, Executivul va introduce două derogări de la legea în vigoare, care prevedea pierderea mandatului, în caz de demisie din partid, atât pentru primari, cât și pentru consilieri. Prin aceste modificări, PSD speră să atingă două ținte. Pe de o parte, primarii din PNL sau PDL, amenințați că nu vor avea acces la fonduri guvernamentale, vor fi atrași către PSD sau către PLR, partide aflate la putere. Pe de altă parte, președinții consiliilor județene din PSD vor putea trece la racolări, pentru a avea majorități în plan local.

Bătălia pentru supleanți

De altfel, Guvernul vrea să modifice și regulile pe baza cărora supleanții devin consilieri județeni sau locali, în cazul în care titularii își pierd mandatele. Potrivit ordonanței, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă “până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice din care fac parte confirmă în scris că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv”. Vechea legea prevedea că în cazul supleanților care au candidat pe listele unei alianțe sunt necesare semnături de la toate conducerile județene ale partidelor din alianță. În forma modificată este eliminată orice referire la alianţele politice sau electorale în procesul de validare a poziţiilor de consilieri. În acest fel, PSD vrea să aibă și controlul supleanților aleși pe listele USL în 2012. Până acum, pentru a prelua mandatul, un supleant de pe lista USL avea nevoie de semnături atât de la PSD, cât și de la PNL. Liberalii puteau bloca intrarea în consiliile județene sau locale a supleanților pe care îi bănuiau că fac jocurile PSD. Acum respectivii se pot înscrie direct în PSD și intra în consiliul județean pe baza unei semnături de la filiala locală.

În expunerea de motive, Guvernul invocă “disfuncţionalităţi” în teritoriu și lipsa “soluțiilor legale” pentru „rupturile politice” apărute pe parcursul mandatului autorităţilor locale şi pentru “remedierea efectelor negative ale acestora asupra continuităţii şi stabilităţii activităţii autorităţilor locale”, ceea ce periclitează “satisfacerea nevoilor colectivităţilor locale”. Astfel, autorităţile administraţiei publice locale întâmpină greutăţi în “constituirea majorităţilor care să asigure stabilitate politică”, în urma a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale, se arată în expunerea de motive a ordonanţei.

Strategia ACL

Ordonanța de urgență ar putea avantaja și PMP, partid către care ar putea migra unii primari și consi­lieri județeni aleși pe listele PDL. De menționat că, ieri, primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat că nu va trece la PMP, deși o susține pe Elena Udrea în cursa pentru Cotroceni.

În fața perspectivei ca Guvernul să aprobe astăzi ordonanța de urgență, Opoziția și-a pregătit strategia de ripostă. ACL acționează pe două pla­nuri: bătălia juridică internă și sensibilizarea organismelor internaționale.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat că liberalii vor ataca în instanță, în contencios administrativ, ordonanța de urgență care ar permite traseismul politic al primarilor, cu solicitarea suspendării actului normativ și sesizării Curții Constituționale. ACL a sesizat ambasadele statelor UE la București, precum și ambasada SUA, atenționând asupra ”pericolului fraudării alegeri­slor prezidențiale de către PSD”. Într-o scrisoare semnată de liderii grupurilor parlamentare PNL și PDL se afirmă că PSD face presiuni asupra primarilor ACL, presiuni care vor fi dublate de alocarea de fonduri în luna septembrie, pentru a accentua migrația politică.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă