12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportTraian Băsescu despre modificările la Legea DGPI: Să scoţi preşedintele României din...

Traian Băsescu despre modificările la Legea DGPI: Să scoţi preşedintele României din circuitul de desemnare a şefului unui serviciu de informaţii militarizat este o acţiune ticăloasă, politicianistă și neconstituţională

Președintele PMP și fostul șef al statului, Traian Băsescu, susține că Legea de organizare şi fucţionare a Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), în forma adoptată de Senat, este „ pe de o parte, o acţiune ticăloasă şi politicianistă, iar, pe de altă parte, neconstituţională”.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, marți seara, Traian Băsescu susține că șeful DGPI ar trebui numit în baza unui aviz dat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). 



 

„Cu o majoritate de tip << bizon>> este greu să te înţelegi. Ieri, în Senat, s-a discutat problema noului serviciu de informaţii al Ministerului de Interne.
Am insistat asupra a două aspecte: 1. Șeful serviciului să fie numit şi în baza unui aviz imperativ dat de CSAT. 2. Serviciul să nu fie remilitarizat.
Prin intervenţia mea, a fost imposibil să clintesc majoritatea PSD-ALDE”,  precizat fostul președinte al României.

El a continuat acuzându-l pe șeful PSD, Liviu Dragnea, că ar vrea să gestioneze singur această direcție.

„Dragnea vrea un serviciu pe care să-l gestioneze singur, prin intermediul actualului, dar vremelnicului ministru al Internelor, pentru că din procesul de desemnare a şefului noului serviciu, a fost eliminat şi premierul”, a continuat Traian Băsescu.

În opinia sa, actul normativ adoptat reprezintă „o acțiune ticăloasă, nepoliticianistă și neconstituționlă”.

„Să scoţi preşedintele României din circuitul de desemnare a şefului unui serviciu de informaţii militarizat şi extrem de puternic este, pe de o parte, o acţiune ticăloasă şi politicianistă, iar, pe de altă parte, neconstituţională. Preşedintele este comandantul forţelor armate, cu sau fără voia lui Dragnea, cu sau fără voia PSD şi ALDE. E de la Constituţie, băieţi, şi nu puteţi elimina Preşedintele, doar pentru că Dragnea vrea un serviciu la propria-i butonieră. Să vedem ce părere va avea CCR”, a conchis Traian Băsescu.

Senatul a votat, luni, proiectul care modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 76/2016, astfel încât directorul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) să poată fi numit și eliberat din funcție fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).


Citește și:  Președinția, despre decizia senatorilor ca șeful "Doi și-un sfert" să fie numit fără avizul CSAT: Este foarte îngrijorător. Nu putem să ne gândim decât la o miză politică

Decizia Senatului privind eliminarea avizului CSAT din procedura de numire a șefului "Doi și-un sfert", serviciul secret al Ministerului de Interne, este îngrijorătoare și reprezintă încă o acțiune "care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuțiilor președintelui", a declarat Mădălina Dobrovolschi.


Potrivit actului normativ în vigoare, directorul general DGPI este numit de premier, iar în formă adoptată de Camera Deputaților acesta este numit de Ministrul Afacerilor Interne. În ambele cazuri, condiția este ca șegul DGPI să fie cadru militar, numit cu avizul CSAT. În propunera adoptată luni, cele două condiții au fost eliminate. O altă modificare adooptată se referă la art. 24 și prevede că „finanțarea DGPI se realizează de la bugetul de stat, precum și din alte surse, constituite conform legii”, precizează HotNews.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă