19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportTraian Băsescu: Mulţi procurori DNA au fost împotriva numirii Laurei Codruţa Kovesi...

Traian Băsescu: Mulţi procurori DNA au fost împotriva numirii Laurei Codruţa Kovesi la şefia instituţiei. Spuneau că nu ştie carte şi că e brutală

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat, la postul de televiziune România TV, că procurori importanţi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost împotriva numirii ei la conducerea instituţiie de forţă.

"Ştiţi ce mi se pare mie relevant? Codruţa Kovesi a intrat, când am numit-o eu, într-o criză. (…) Au fost procurori importanţi în DNA care au fost împotriva numirii ei.  Ştiu feedbackul din acea vreme. Spuneau că nu ştie carte. Asta era părerea procurorilor de elită DNA.  Spuneau că nu ştie carte, că e brutală. A gestionat această criză de început venind cu un grup de procurori loiali ei în conducere.

A gestionat-o în forţă cu Iacob,cu toată echipa care face dosarele la ordin, iar acest lucru nu putea să rămână la nesfârşit fără efecte. Breşă s-a creat cu DNA Ploieşti, care a pus reflectorul pe lucruri în neregulă din interiorul DNA şi atunci au prins curaj şi cei de la Bucureşti.

Oameni care s-au săturat să execute. (…) Cred că cel mai grav lucru care a stârnit revoltă procurorilor a fost faptul că a primit o prelungire de mandat, toţi se aşteptau să nu o primească, în condiţiile în care toţi am înţeles că acţiunile şefei DNA erau pentru construirea propriului postament.", a spus Traian Băsescu la România TV.

La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să <<decapaţi>> instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“.

În replică, DNA a precizat că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere". Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a discuţiilor, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şedinţele cu procurorii nefiind publice. Secţia pentru procurori va lua o decizie pe 4 iulie.

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că au fost audiaţi toţi magistraţii care au participat la şedinţele respective, solicitându-se şi realizarea testului poligraf.

Procurorii ar fi sesizat Inspecția Judiciară

Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară după ce ar fi primit citaţii în dosarul deschis ca urmare a apariţiei înregistrărilor cu Codruţa Kovesi, în care li se solicita efectuarea testului poligraf, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Sesizarea făcută de Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin a fost înregistrată săptămâna aceasta, fiind vizată conducerea DNA, potrivit reprezentanților Inspecţiei Judiciare. Pentru doi dintre cei trei procurori, şefa DNA a cerut revocarea din funcţie.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă