6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportTraian Băsescu: la alegerile din 2009 aportul voturilor din Franţa, "extrem de...

Traian Băsescu: la alegerile din 2009 aportul voturilor din Franţa, “extrem de important” pentru câştigarea celui de-al doilea mandat

Preşedintele Traian Băsescu a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, o delegaţie de reprezentanţi ai românilor din Franţa, cărora le-a mulţumit pentru voturile de la prezidenţialele din 2009, precizând că aportul acestora a fost “extrem de important” pentru câştigarea celui de-al doilea mandat, potrivit Mediafax.

“Înainte însă de a iniţia un dialog, aş vrea să vă mulţumesc foarte mult. Nu am avut ocazia să vă mulţumesc. La alegerile din 2009, aportul voturilor din Franţa a fost extrem de important pentru a câştiga al doilea mandat. Nu ştiu cât de bine este pentru români, care sunt supăraţi pe mine acum, dar, din punctul meu de vedere, am putut să iniţiez un program de reforme extrem de importante, împreună cu Guvernul, şi încă nu consider că am încheiat lista”, le-a spus Traian Băsescu celor 10 reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Franţa aflaţi la Bucureşti pentru consultări cu oficialităţi ale statului român, la iniţiativa Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

El a amintit, în acest context, reorganizarea administrativă şi procesul de revizuire a Constituţiei.

“Mai avem reorganizarea administrativă şi să încercăm şi Constituţia să o revizuim, s-o modernizăm, s-o scoatem din nişte păcate originare pe care le-a avut imediat după Revoluţie”, a punctat şeful statului.

Convorbirile au prilejuit, potrivit unui comunicat remis de Preşedinţie după întrevedere, o trecere în revistă a problemelor cu care comunitatea de români se confruntă în Franţa, cu privire la chestiuni care ţin de organizarea învăţământului în limba română, amplasarea unor aşezăminte de cult, derularea unor programe pentru tineri şi altele.

“Preşedintele Traian Băsescu a prezentat delegaţiei românilor din Franţa câteva dintre măsurile recente de reformare a statului român, precum şi câteva elemente despre situaţia economică actuală a României, exprimând încrederea că România va deveni din nou atractivă pentru investitorii străini. De asemenea, şeful statului a relevat importanţa respectării drepturilor cetăţenilor români care locuiesc în alte state europene, subliniind totodată că este esenţial ca aceştia să respecte în totalitate legile statului în care trăiesc. În finalul convorbirilor, preşedintele Traian Băsescu i-a asigurat pe interlocutorii săi de întreaga disponibilitate a autorităţilor române de a sprijini comunitatea de români şi de a facilita soluţionarea problemelor cu care aceştia se confruntă în Franţa”, menţionează Preşedinţia.

În Franţa, Traian Băsescu a fost ales de 2.365 dintre cei 4.425 de români care s-au prezentat la urne la primul tur de scrutin. Următorul în preferinţele electoratului român din Franţa a fost Crin Antonescu, acesta primind 1.070 de voturi din partea celor care au participat la vot, pe poziţia a treia clasându-se Mircea Geoană, cu 493 de voturi.

În al doilea tur de scrutin, Traian Băsescu a obţinut, în Franţa, 78,92% din voturile românilor exprimate în această ţară.În Franţa au votat 6.350 de români, dintre care peste 3.750 au ales să îşi exprime opţiunea electorală în Paris.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă