23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportTeodor Meleșcanu: Libertatea presei în România reprezintă o mare vulnerabilitate

Teodor Meleșcanu: Libertatea presei în România reprezintă o mare vulnerabilitate

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, susține că, în România, libertatea presei reprezintă o mare vulnerabilitate, iar principala problemă, la ora actuală, nu e reprezentată de arme, de armanente, bătălia adevărată fiind de a câştiga minţile oamenilor, potrivit Mediafax.

„Diplomaţia publică este un produs al societăţilor democratice, deschise, unde se pot folosi astfel de instrumente şi o parte din timp ne-am legănat cu ideea că această posibilitate pe care o are România ca o ţară democratică, deschisă, să fie un teren mai fertil pentru diplomaţia publică. Nu am apucat să încetăţenim aceste modalităţi de lucru pentru că ne-am trezit cu teme cum ar fi războiul hibrid în care libertatea presei de la noi din păcate, este, într-adevăr, un mare avantaj, dar reprezintă şi o mare vulnerabilitate.

De aceea comunicarea strategică devine din ce în ce mai importantă. Este evident că noi, în România, nu putem să determinăm presa să spună ceea ce vrem noi, în timp ce în alte societăţi autoritare presa este unul dintre principalele instrumente care promovează veşti false, idei, şi care sunt o parte a ceea ce se întâmplă în lumea de astăzi cadrul războiului hibrid. La ora actuală, principala problemă nu sunt armele, armanentele, bătălia adevărată acuma este de a câştiga minţile oamenilor. Dacă se va reuşi acest lucru se va reuşi realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus”, a spus Meleşcanu.

Acesta a afirmat că România se află într-o etapă foarte delicată, în care încearcă să asimileze noile instrumente pe care le reprezintă diplomaţia publică în promovarea intereselor naţionale, dar începe să se confrunte cu instrumente noi care apar şi se dezvoltă.

„România va fi implicată, în perioada următoare, în proiecte foarte mari, de la Centenarul Marii Uniri, la preşedinţia Consiliului UE, la candidatura noastră de admitere în Consiliul de Securitate ca stat membru nepermanent şi multe alte evenimente importante.

Ele nu pot fi realizate dacă ne limităm strict la elementele diplomaţiei tradiţionale, avem nevoie de diplomaţie publică, de comunicare strategică, de rezilienţă. Pe noi ne aşteaptă evenimente foarte importante, va fi nevoie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a promova aceste evenimente şi a ne adapta la ceea ce se întâmplă”, a mai spus ministrul de Externe.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă