20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportTeatrul absurdului, la București. Cum explică presa internațională că premierul sprijinit de...

Teatrul absurdului, la București. Cum explică presa internațională că premierul sprijinit de PSD a fost dat jos prin moțiune de cenzură, inițiată de propriul partid

Criza politică din România, soldată cu o moțiune de cenzură prin care Guvernul Grindeanu a picat, a ajuns în atenția presei internaționale. Astfel, publicația germană Deutsche Welle califică situația drept „un teatru al absurdului”. The Guardian scrie despre o „prăbușire” a Guvernului, în timp ce The New York Times precizează că eșecul premierului a fost generat de o luptă politică în sânul partidului.

„La mai puțin de șase luni de la victoria în alegerile parlamentare, Sorin Grindeanu a pierdut votul de încredere al majorității parlamentarilor PSD-ALDE. În ciuda demisiei a 25 din cei 26 de miniștri din Cabinetul său, Grindeanu a refuzat să s retragă, deși a rămas fără susținerea partidului. În schimb, l-a acuzat pe puternicul lider al PSD, Liviu Dragnea, că încearcă să concentreze toată puterea în mâinile sale”, scrie The Guardian, care subliniază că aceasta este a doua criză cu care PSD se confruntă, de la câștigarea alegerilor, după ce, în februarie, în România au avut loc cele mai ample proteste de la Revoluția din 1989.



Într-un articol de opinie Robert Schwartz califică situația politică a României drept „un teatru al absurdului” și subliniază că această criză nu dă semne că s-ar încheia prea curând.

„Micul grup loial premierului social-democrat Sorin Grindeanu abia își poate masca rușinea, după votul din Parlament. Cu câteva ore înainte (n.r – de votarea moțiunii de cenzură), el putea fi văzut zâmbind încrezător, convins de victoria împotriva șefului partidului, Liviu Dragnea. Însă povestea nu s-a încheiat pe cât de bine credea <<disidentul>> Grindeanu (…). Mulți parlamentari din PSD sunt nemulțumiți de conducerea strictă a partiduluui, dar cei mai mulți nu au curajul de a îl confrunta. Grindeanu a făcut-o și a fost pedepsit imediat. Dar și premierul demis a avut în rol în căderea sa. Când coaliția i-a retras pe miniștrii din Cabinet, pentru a-l forța să demisionze, a căutat ajutor și l-a desemnat secretar general pe Victor Ponta, fost premier și șef PSD, compromis de un scandal de plagiat. Merită notat că Grindeanu nu e nimic mai mult decât o marionetă în anturajul lui Grindeanu. Așa că totul s-a transformat într-o bătălie aprigă pentru influență, întrerivalii din PSD”, scrie Schwartz, pentru Deutsche Welle.



„Ce urmează după aces teatru al absurdului? Cutezătorul Dragnea are cale liberă să trimită la Palatul Victoria o echipă nouă și devotată (…). Rezultatul va fi un Guvern marionetă, doar că de data asta premierul va fi ales cu atenție, pentru a nu-l înjunghia pe Dragnea pe la spate. Politica internă se va domoli, pe trmen scurt, însă va fi doar o iluzie”, mai spune el.

BBC scrie că eșecul lui Grindeanu ar fi, mai degrabă, legat de o tentativă a lui Liviu Dragnea de  relaxa măsurile anticorupție, deși el a criticat activitatea guvernamentală a Cabinetului Grindeanu, care a eșuat să pună în practică „cel mai ambițios program din 1989”.



„Deși Liviu Dragnea este puterea din spatele Guvernului social-democrat, nu poate pofita de această putere, din cauza unei condamnări și a unui pros. Prima lui alegere. Sevil Shhaideh, a fost refuzată de Klaus Iohannis, în decembrie. O nouă propunere a coaliției de guvernare va necesita, și de această dată, aprobarea președintelui”, scrie BBC.

„Liviu Dragnea a trebuit să renunțe, în decembrie, la postul de premier, din cauza condamnării cu suspendare, pentru fraudă electorală. Însă nu și-a ascuns niciodată voința de a continua să facă jocurile, în spatele scenei. Potrivit unor analiști, răcirea relațiilor dintre șeful PSD și protejatul său, Sorin Grindeanu, ar fi legată de refuzul celui din urmă de  relaxa măsurile anti-corupție, așa cum și-ar dori Dragnea. În acest sens, tentativa de schimbare a codului penal a provocat, în iarnă, un val de proteste, de o magnitudine fără precedent, care a forțat PSD să revizuiască tentativa”, scrie Le Figaro.

Și Le Monde vorbește despre dorința lui Dragnea de a deveni premier, urmată de propunerea lui Sorin Grindeanu, prin care încerca să implementeze, indirect, anumite măsuri care l-ar fi putut favoriza.


Citește și: Fostul președinte Traian Băsescu, în dialog cu Sabin Orcan: Alianța PSD-ALDE NU mai are majoritate pentru numirea unui Guvern. Iohannis știe să facă socotelile. Despre ”decapitarea” lui Grindeanu: Dragnea n-a suportat să se nască un alt lider

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri seară, în emisiunea X-Press, moderată de jurnalistul Sabin Orcan, că Sorin Grindeanu a fost debarcat de la Guvern, pentru că devenise mai popular în sondaje decât șeful PSD, Liviu Dragnea, dar și pentru că nu a rezolvat problema pragului la abuzul în serviciu, având în vedere dosarul penal al liderului social-democrat.


„Astfel, a propus un premier necunoscut publicului, pe Sorin Grindeanu, de la care se aștepta să execute ordinele. Între cei doi, tensiunile au crescut din cauza contradicțiilor privind economia: Liviu Dragnea a promis să dubleze salariile, Sorin Grindeanu credea că bugetul de stat nu va putea face față promisiunilor”, notează Le Monde.

Și New York Times subliniază că protestele din februarie au marcat răcirea relațiilor dintre Dragnea și Grindeanu. Astfel, după ce premierul a fost demis, PSD trebuie să vină cu o nouă propunere, ținând cont, însă, de președintele Iohannis, care a anunțat că va nominaliza doar o persoană integră.

„Va fi dificil de găsit un nou Grindeanu”, a explicat politologul Sergiu Miscoiu, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, pentru New York Times, subliniind că Dragnea are nevoie ca premierul propus să îi fie și aliat și să nici nu fie vizat de anchete ale procurorilor anti-corupție.

„Este o rețea de politicieni corupți”, a subliniat și Oana Suciu, profesor de științe politice la Universitatea București. În contextul în care mulți membri relevanți ai PSD au fost condamnați sau cercetați, va fi greu de găsit un premier pe placul lui Iohannis.



 Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Au votat „pentru" 241 de parlamentari și 10 au fost „împotrivă".

Conflictul politic a izbucnit miercurea trecută, după ce PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. Joi, CEx a decis și excluderea lui Grindeanu din PSD, însă premierul a anunțat că va demisiona doar dacă o face și șeful PSD. Vineri, Sorin Grindeanu l-a desemnat pe Victor Ponta ca secretar general al Guvernului. Majoritatea miniștrilor PSD și-au anunțat demisia. În weekend, coaliția de Guvernare a depus o moțiune de cenzură împotriva Executivului Grindeanu, urmând ca miercuri să fie votată.

Astfel, ședința de miercuri a Parlamentului a debutat cu o nouă lectură a textului moţiunii de cenzură, numită „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.



În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles „corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”. Documentul vorbeşte în continuare de „Guvernul Ponta-Jianu-Grindeanu”, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Totodată, în cele patru pagini ale moțiunii, premierul Grindeanu este acuzat că și-a pierdut „busola bunului-simț” și că „este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României”.

 

Citește și opinii pe tema căderii Guvernului: 

Răzvan Chiruță, redactor- șef:  Noul premier va fi mai slugă decât sluga Grindeanu | OPINIE

Liviu Dragnea nu ar trebui să jubileze prea tare pentru faptul că a reuşit să-şi înjunghie fosta marionetă pusă chiar de el în fruntea guvernului, cu lamele altor 240 de profitori speriaţi că îşi vor pierde privilegiile pe care liderul PSD le poate încă oferi.


Cătălin Prisăcariu, redactor-șef adjunct: Dragnenstein le-a dat cu tifla creatorilor | OPINIE

Gașca (din serviciile alea prea secrete ca să dea socoteală) responsabilă pentru ascensiunea lui Dragnea își poate vedea azi monstrul pe deplin funcțional.


Mihai Duță, senior editor: Când dăunătorii termină tot, apoi se mănâncă între ei | OPINIE

Așa se întâmplă cu dăunătorii când se înmulțesc prea tare și nu le mai ajunge hrana. Se mănâncă între ei. O să avem un alt Guvern cu alte slugi. Până se vor instala și vor scoate toți oamenii celeilalte găști din joc va mai trece un an. În tot timpul ăsta singurii care pierdem suntem noi, cei ce le plătim salariile și bugetele pe care le prăduiesc fără nicio limită.


Silviu Sergiu, senior editor: Dragnea a câştigat. Ce mai poate face Klaus Iohannis | OPINIE

Liviu Dragnea şi-a salvat cariera politică. La mustaţă. Moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu, iar acesta va dispărea din politică, cel puţin cea naţională, la fel de repede cum a apărut.


Petre Bădică, senior editor: Votul de la moțiunea de cenzură i-a oferit lui Iohannis al doilea mandat | OPINIE

Marele câștigător al votului de la moțiunea de cenzură este președintele Klaus Iohannis. Președintele este, în acest moment, în plină ascensiune (probabil și în sondaje) după vizitele reușite făcute în SUA și în Germania.


Melania Cincea, comentator:  Ce va urma după căderea Guvernului Grindeanu? | OPINIE

Alianţa PSD-ALDE a reuşit, azi, să-şi dărâme propriul Guvern. Imoral, dar democratic. Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu a trecut cu 241 de voturi "pentru", din 248 exprimate. Reconfirmând că Liviu Dragnea deţine controlul în PSD şi îl va deţine probabil, implicit, şi pe cel al puterii. Până la o eventuală sentinţă care i-ar fi nefavorabilă. Ce urmează însă?


 

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă