15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportTariceanu: Guvernul asteapta propuneri pentru limitarea/evitarea riscurilor de frauda electorala

Tariceanu: Guvernul asteapta propuneri pentru limitarea/evitarea riscurilor de frauda electorala

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu s-a aratat multumit luni, in urma consultarilor informale cu partidele parlamentare, de faptul ca optiunile acestora pentru desfasurarea alegerilor pentru PE sunt apropiate, informeaza Rompres.

Premierul a precizat ca Executivul va decide ca alegerile pentru PE sa aiba loc intre sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, asa cum au propus partidele, data exacta urmand sa fie anuntata intr-una dintre urmatoarele doua sedinte de Guvern, cand MIRA va avea pregatite toate dispozitiile legale necesare.

"M-am bucurat sa constat ca exista o viziune relativ apropiata intre partide. Cu totii au sustinut doua variante in esenta: e vorba fie de sfarsitul lunii noiembrie, fie de inceputul lunii decembrie", a aratat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, care a subliniat ca decizia stabilirii datei alegerilor este o atributie exclusiva a Guvernului.

Primul-ministru a spus ca, de fapt, acum este reluat un proces electoral, stabilit prin Ordonanta 128/2007, si care a fost inghetat intre timp. Anumite proceduri au fost deja indeplinite pentru organizarea alegerilor, a subliniat premierul, care a precizat ca, din cate cunoaste, toate partidele si-au indeplinit formalitatile necesare pentru a lua parte la alegeri si ca ca nu are cunostinta ca intre timp sa se fi infiintat o noua formatiune politica.

Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca a sesizat din partea partidelor "temeri cu privire la corectitudinea procesului electoral", mentionand ca in trecut au fost semnalate fraude electorale, in special de tipul turismului electoral. Primul-ministru a dat asigurari ca Guvernul va analiza "toate posibilitatile care ar putea fi folosite pentru vicierea rezultatelor" si va incerca "sa adopte acele prevederi legale care sa indeparteze aceste riscuri", astfel incat alegerile sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

Partidele parlamentare se vor intalni chiar marti, a anuntat premierul, cu reprezentanti ai Executivului, pentru a face eventuale propuneri pentru limitarea sau evitarea unor astfel de riscuri de frauda electorala.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a solicitat totodata colaborarea presei pentru cresterea interesului cetatenilor in vedera participarii la alegerile europarlamentare, tinand cont de importanta lor pentru Romania.

"Alegerile pentru PE reprezinta un test important pentru clasa politica, pentru partidele politice, in final, un test important pentru Romania, ca membru al UE, ca membru mai nou al UE si sunt convins ca ochii Europei vor fi atintiti asupra tarii noastre pentru a vedea cum parcurgem acest prim test electoral de o importanta deosebita, pentru ca in PE este nevoie de o reprezentare sustinuta, de calitate, a a intereselor, a traditiilor, a identitatii Romaniei. De aceea intentia mea, ca prim-ministru, intentia Guvernului este de a organiza aceste alegeri in conditii cat mai bune, cat mai prielnice, care sa permita o dezbatere axata pe subiectele de interes european, fata de care Romania nu poate sa ramana mai putin activa decat celelalte tari europene", a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă