12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportTăriceanu, după întâlnirea cu şeful Comisiei de la Veneţia: Aveţi impresia că...

Tăriceanu, după întâlnirea cu şeful Comisiei de la Veneţia: Aveţi impresia că România e o ţară care primeşte recomandări ca un şcolar?

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ţara noastră ”nu primeşte recomandări, aşa ca un şcolar”. Declarația a fost făcută joi la Parlament, după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio. Președintele Senatului a mai spus că acesta nu a venit pentru lămuriri privind elaborarea Ordonanţei de Urgenţă 13, și că ”nimeni nu vine să ceară socoteală României”, potrivit News.ro.

”Am impresia că există o percepţie pe care vreau să vă rog să o corectaţi: nimeni nu vine să ceară socoteală României, mai ales că adoptarea OUG 13 a fost perfect legală şi abuzul a fost din partea DNA, aşa încât ar fi chiar ridicol din partea unui om care este specialist în drept constituţional şi conduce Comisia de Veneţia să pună astfel de… (…) Aveţi impresia că România este o ţară care primeşte recomandări, aşa ca un şcolar? Să ştiţi că nu”, a declarat Tăriceanu la finalul întâlnirii cu preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Şeful Senatului a precizat că Buquicchio a venit pentru că în aceste zile este organizat un seminar de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei împreună cu Comisia de la Veneţia.

”Conferinţa este organizată la Cotroceni despre rolul în democraţie pe care îl joacă majoritatea şi opoziţia. (…) (Gianni Buquicchio – n.r.) a venit de multe ori în România, e binevenit şi de acum încolo şi mă bucur că sunt oameni care au o altă înţelegere politică a lucrurilor”, a explicat Tăriceanu.

Totodată, Tăriceanu a afirmat că în cadrul întrevederii a avut cu Buquicchio ”un schimb de păreri foarte util”.

”Am discutat chestiuni care ţin de ceea ce numim statul de drept şi probleme de ordin constituţional şi am fost bucuros să aud din partea domnului Buquicchio care este un bun cunoscător al arhitecturii constituţionale din România şi a sistemului pe care îl avem şi în discuţia avută am trecut în revistă lucruri îndeobşte cunoscute, respectiv: practica care a devenit abuzivă în decursul anilor din partea guvernelor succesive din România de a utiliza ordonanţele de urgenţă, lucru care afectează rolul Parlamentului, rolul dezbaterii, calitatea dezbaterilor. E un deziderat pe care îl împărtăşesc. Cel puţin din acest moment actualul Guvern ar trebui să reducă cadenţa aprobării ordonanţelor de urgenţă”, a arătat liderul Senatului.

Cei doi au discutat şi despre ”suprapunerea puterilor executive în stat”.

”Este una din observaţiile pe care Comisia de la Veneţia le-a făcut pe proiectul de Constituţie pe care noi l-am trimis (în 2012 – n.r.). E o necesitate ca viitoarea Constituţie să limpezească ce este România, o republică Parlamentară sau altceva pentru că altfel, conflictul dintre puterile executive va rămâne o caracteristică a acestei perioade politice . M-am bucurat că am găsit un interlocutor foarte bine pus la punct cu realităţile politice nu numai din România în această privinţă, dar şi din alte ţări din Europa şi pentru mine a fost un bilanţ pozitiv al acestei discuţii”, a mai spus Tăriceanu.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă