14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportTăriceanu, despre acuzațiile de plagiat în cazul doctoratului Laurei Codruța Kovesi: Cred...

Tăriceanu, despre acuzațiile de plagiat în cazul doctoratului Laurei Codruța Kovesi: Cred că trebuie să se bucure de prezumția de nevinovăție, chiar dacă DNA și domnia sa nu au procedat ca atare

Șeful Senatului și copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu consideră că procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, ar trebui să beneficieze de prezumpția de nevinovăție, în scandalul privind acuzațiile de plagiat, în cazul lucrării sale de doctorat, informează Agerpres.

„Cred că procurorul general trebuie să se bucure ca orice cetățean de prezumția de nevinovăție, chiar dacă DNA și domnia sa nu au procedat ca atare, dar cred că este o bună lecție pe care trebuie să o primească, înțelegând că nu toată lumea judecă deformat, așa cum judecă domnia sa, pe cei care sunt acuzați. Pot să fie acuzați, dar în final s-ar putea să nu fie vinovați și aceasta este și situația domniei sale. Pe componenta cealaltă, științifică, de determinare a plagiatului sau a non-plagiatului, nu mă pot pronunța”, a declarat, marți, Tăriceanu.


CITEȘTE ȘI: Schimbați-o pe Kövesi, daca a plagiat. Dar consolidați DNA! | OPINIE


 

reședintele Senatului a precizat că instituțiile abilitate se vor pronunța în această chestiune, în fața presiunii opiniei publice. Cu toate acestea, în situația în care cei care analizează teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi sunt și cei care i-au acordat doctoratul acesteia, atunci obiectivitatea analizei ar putea fi pusă sub semnul întrebării, a mai spus el.

„Am un singur semn de întrebare — dacă școala doctorală, poate greșesc, dar nu cred, este cea din care fac parte cei care i-au acordat doctoratul doamnei Kovesi este pusă să și judece dacă este plagiat sau nu. Am mari semne de întrebare în privința răspunsului obiectiv. Vor considera, eventual, că au greșit? Mi-e teamă că nu vor avea curajul să recunoască faptul că au greșit, mai ales că ar putea să fie trași la răspundere”, a precizat șeful Senatului.

Întrebat dacă consideră oportun ca Laura Codruța Kovesi să se retragă de la șefia DNA în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat, Tăriceanu a menționat: „La chestiunea aceasta chiar nu vreau să mă pronunț din considerente pe care bănuiesc că le intuiți”.

În 30 septembrie, deputatul Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ, la Parchetul General, susținând că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.


CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, despre acuzațiile de plagiat în cazul șefei DNA: Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să plece din funcţia publică. Cine nu a plagiat şi este acuzat trebuie să fie apărat de cei care ştiu să evalueze teza


 

În replică, șefa DNA a precizat, într-un interviu acordat Europa FM, că teza ei de doctorat nu este plagiată, aducând ca probă certificatul de căsătorie care dovedeşte că numele ei înainte de căsătorie era Lascu, în condițiile în care în lucrare sunt citate mai multe articole pe care Kovesi le-a scris sub numele de Lascu.

„Eu am fost verificată în 2012 de Comisia Naţională de Etică. Am fost audiată. M-am prezentat la audieri, am prezentat probele şi am primit un verdict. Eu am venit pregătită cu probele pe care le-am dus şi în 2012 la acea comisie. (…) Prima probă a fost certificatul de căsătorie. Teza mea e corectă. Am muncit şapte ani la ea”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

 

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă