6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportSRI anunță că nu are niciun protocol cu DNA, dar are cu...

SRI anunță că nu are niciun protocol cu DNA, dar are cu alte instituţii ale statului

Serviciul Român de Informaţii nu are niciun protocol cu Direcţia Naţională Anticorupţie, dar are asemenea înțelegeri cu multe alte instituţii ale statului, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Acesta a precizat că multe dintre protocoale au fost anulate după decizia Curţii Constituţionale din martie 2016, în urma căreia SRI "nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranţă naţională".

"SRI nu are niciun protocol cu DNA. Avem protocoale cu multe instituţii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofiţerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituţii pe atribuţiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul Cod penal şi Cod de procedură penală şi decizia Curţii Constituţionale din martie 2016 le-au anulat”, a spus Ovidiu Marincea.

El a precizat că astfel de protocoale sunt strict secrete, pentru că normează activitatea operativă a ofiţerilor SRI în raport cu atribuţiile legale privind punerea în aplicare a mandatelor de la judecători, de supraveghere tehnică.

"Toate astea le făceam pe baza unui mandat de la judecător, iar protocoalele normau această activitate: ce ofiţeri/departamente de la SRI pun în aplicare mandatele, cu ce resurse, normau schimbul de informaţii pe speţele în cauză etc.”, a mai spus purtătorul de cuvânt al SRI.

Ovidiu Marincea a precizat că ofiţerii SRI nu făceau muncă de cercetare penală, nu interogau şi nu scriau probatorii.

"Nu au făcut-o niciodată. Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia Curţii Constituţionale aveam şi obligaţia să punem în executare mandatul de supraveghere operativă şi de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile, pentru că SRI nu mai pune în aplicare nimic în afara de mandatele de siguranţă naţională”, a explicat Marincea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă