11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportSRI a publicat Ghidul de conduită etică pentru angajaţii săi. Documentul a...

SRI a publicat Ghidul de conduită etică pentru angajaţii săi. Documentul a fost întocmit după scandalul în care a fost implicat fostul prim-adjunct Florian Coldea

SRI a publicat ghidul de conduită etică pentru angajaţii săi, a cărui elaborare a început după o serie de scandaluri în care au fost vehiculate numele unor ofițeri SRI, informează duminică Mediafax.

Cel mai cunoscut scandal a fost cel care a dus la demisia generalului Florian Coldea din funcția de prim-ajunct al directorului SRI.

Scopul ghidului de conduită este consolidarea relaţiei de încredere dintre cadrele SRI și cetăţenii României.

"Scopul adoptării Ghidului de conduită etică este reprezentat de consolidarea şi promovarea unei culturi profesionale adecvate rolului Serviciului Român de Informaţii în domeniul securităţii naţionale, prin integrarea într-o formulă coerentă şi non-redundantă a regulilor şi obligaţiilor deja normate (în legislaţia naţională şi reglementările interne) sau aplicate cutumiar – a căror respectare este de natură să garanteze că, prin întregul lor comportament, angajatii SRI sunt demni de consideraţia şi încrederea impuse de profesia pe care o exercită", susţine Eduard Hellvig.

Prin implementarea ghidului se urmăreşte: asigurarea şi menţinerea unui echilibru just între interesele naţionale de securitate şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, sistematizarea standardelor morale şi de conduită care trebuie respectate de către personalul Serviciului în exercitarea atribuţiilor şi în viaţa personală, respectiv obligaţiilor şi a regulilor necesare desfăşurării unei activităţi competente şi responsabile, în condiţii de legalitate; prevenirea abaterilor disciplinare, respectiv a situaţiilor care pot afecta activitatea personalului, informaţiile, patrimoniul sau rezultatele activităţii instituţiei; statuarea unor indicatori cu utilitate în evaluarea modului de îndeplinire, de către cadrele instituţiei, a atribuţiilor de serviciu; protejarea personalului Serviciului de comportamente abuzive, subiective sau oportuniste; crearea unui sistem de referinţă în orientarea deciziilor şi acţiunilor personalului SRI în cazul apariţiei dilemelor de etică, explică SRI.

Astfel, potrivit ghidului, printre altele, angajaţii Serviciului nu se pot implica în activităţi care ar putea prejudicia imaginea instituţiei. "În relaţiile cu cetăţenii ne asigurăm că proiectăm o imagine care să nu prejudicieze în niciun fel instituţia. Ceea ce facem poate fi interpretat prin prisma apartenenţei la Serviciu", se precizează în document.

O altă reglementare este aceea de respectare a vieţii private şi a reputaţiei angajaţior SRI şi a cetăţenilor. Angajaţii instituţiei se vor implica în "informarea corectă a publicului larg cu privire la riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale" şi în comunităţile în care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea.

"În exercitarea atribuţiilor funcţiei avem o atitudine obiectivă, neutră, faţă de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură; nu săvârşim acte sau fapte care contravin demnităţii, prestigiului sau regulilor de comportament care decurg din apartenenţa la Serviciu. Prevenim orice comportament degradant, intimidator sau umilitor care urmăreşte sau conduce la afectarea gravă a capacităţii unei persoane de a-şi desfăşura în mod firesc activităţile profesionale sau de a-şi exercita drepturile", arată alte reglementări ale ghidului.

De asemenea, angajaţilor le este interzis să se folosească de funcţie pentru a obţine avantaje sau alte beneficii personale. "Folosim resursele şi mijloacele materiale care ne sunt puse la dispoziţie, exclusiv în interes profesional".

"Ne asumăm să nu executăm ordinele sau dispoziţiile care sunt contrare legii sau care nu respectă deontologia profesională. Ne asigurăm că, prin modul în care îndeplinim atribuţiile de serviciu, respectăm interesul public, drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi nu afectăm demnitatea sau integritatea acestora. Dăm dovadă de independenţă când ne îndeplinim atribuţiile şi misiunile fără imixtiunile ilegitime ale altor colegi, autorităţi sau persoane din afara Serviciului. Nu dezvăluim informaţii care nu au caracter public sau la care am avut acces în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, inclusiv după părăsirea Serviciului; Nu folosim nicio informaţie la care avem acces în activităţi economice, pentru obţinerea unui câştig material sau în scopuri ilicite; Nu dezvăluim metode şi mijiloace prin care ne desfăşurăm activitatea", arată alte prevederi.

Ghidul a fost elaborat ca urmare a mai multor scandaluri în centrul cărora au fost angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, unul dintre cei vizaţi fiind fostul prim adjuns al SRI, Florian Coldea. Generalul a demisionat din funcţie ca urmare a unei anchete demarate după ce în spaţiul public au apărut imagini cu el alături de fostul deputat Sebastian Ghiţă, cercetat în prezent în mai multe cauze.

Un alt caz a fost cel al generalului Elena Istode, care a apărut în fotografii alături de fostul parlamentar cu probleme penale Cristian Rizea şi de soţia acestuia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă