6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportSorin Grideanu, despre afirmațiile lui Klaus Iohannis privind bugetul de stat, care...

Sorin Grideanu, despre afirmațiile lui Klaus Iohannis privind bugetul de stat, care ar fi problematic și riscant: Înțeleg îngrijorarea președintelui, dar eu nu o împărtășesc

Premierul Sorin Grindeanu susține că proiectul de buget este unul „ambițios”, întrucât conține toate măsurile prevăzute în programul de guvernare. Cu toate acestea, șeful Executivului a afirmat că nu împărtășește îngrijorarea exprimată de președintele Klaus Iohannis.

„Vorbim de un proiect de lege adoptat de Parlament, care este cât se poate de transparent. Acum, îngrijorarea pe care înțeleg că a transmis-o domnul președinte eu nu o împărtășesc (…). E adevărat că este un proiect ambițios și un proiect de buget care conține toate măsurile pe care le avem prinse în programul de guvernare și e normal să fie așa (…). De asemenea, suntem ambițioși pe ceea ce înseamnă absorbția fondurilor europene, spre deosebire de anul trecut", a declarat SorinGrindeanu, marți, la Antena 3.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că bugetul de stat pe anul 2017 este unul problematic și riscant.

„Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. (…) Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate, pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depășească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament — sunt credite de angajament prevăzute în sumă de 54 de miliarde — care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite și în spațiul public. (…) În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat'', a spus șeful statului, după întâlnirea avută la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu și ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

El a precizat că în zilele următoare, împreună cu echipa sa, va aprofunda analiza bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale pe acest an. „Vom avea în vedere și punctele de vedere prezentate de prim-ministru și de ministrul Finanțelor", a adăugat Iohannis, precizând că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

La rândul său, șeful PSD, Liviu Dragnea, a reacționat precizând că temerile președintelui ar trebui să fie „într-un termen rezonabil”.

„E dreptul președintelui să analizeze, însă tot se găsesc motive să se întârzie publicarea bugetului. Această țară are nevoie de buget. Au mai avut o discuție în CSAT despre bugetul unor instituții, s-a convenit că nu sunt probleme de funcționare a acelor instituții. Bugetul a fost analizat în comisii, a fost adoptat de către Parlament. Eu cred în sustenabilitatea acestui buget. Am văzut și preocupările președintelui pentru că, nu-i așa, e bine să te arăți preocupat, în legătură cu creditele de angajament. Acele credite de angajament apasă într-adevăr bugetul următorilor ani, dar în sensul stimulării investițiilor. E vorba de credite de angajament pentru investiții care au și efect de multiplicare și generează și venituri suplimentare la buget și, bineînțeles și locuri de muncă. Deci bugetul este echilibrat, este sustenabil, s-a ținut cont de ceea ce am stabilit în campania electorală și am spus că 2% e pentru bugetul apărării, de a nu se depăși 3% deficitul bugetar și este echilibrat. Până la urmă, dacă are temeri președintele, ar fi bine să le aibă într-un termen rezonabil pentru că noi am vrea ca în acest an România să aibă un buget pentru că depinde de acest lucru funcționarea multor instituții și, până la urmă, dezvoltarea economică a acestei țări. Sigur că dacă se tot găsesc motive să se întârzie intrarea în vigoare a bugetului, atunci într-adevăr poate apar probleme", a afirmat Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului.

Întrebat în legătură cu prognoza Comisiei Europene, potrivit căreia România va avea o creștere economică de doar 4,4 % și un deficit de 3,6% pe acest an, Dragnea a amintit că temeri din partea Comisiei au existat și în anii anteriori. „Eu nu critic nicio instituție internațională, dar îmi aduc aminte că și în 2013 și în 2014 și în 2015 existau temeri din partea unor instituții internaționale. Realitatea și modul de guvernare al guvernului condus de Victor Ponta au arătat că România a avut o creștere economică mare, pe baza unei relaxări fiscale serioase și pe baza unor venituri estimate în mod realist. (…) Nu o spun cu răutate, dar o spun cu toată fermitatea — dacă se tot întârzie intrarea în vigoare a bugetului s-ar putea să avem probleme. Eu sper ca nu ăsta să fie pretextul. S-a întârziat formarea guvernului, s-a întârziat elaborarea proiectului de buget cu câteva zile pentru convocarea CSAT-ului, acum se analizează la Cotroceni, încă se mai analizează, totuși e bine să-l avem", a adăugat liderul PSD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă