15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportSistemul informatic al Ministerului pentru Mediul de Afaceri a fost blocat după...

Sistemul informatic al Ministerului pentru Mediul de Afaceri a fost blocat după atacurile cibernetice. Ministerul susține că sistemul a fost “deconectat preventiv” de la internet

UPDATE 17,15: Ministerul pentru Mediul de Afaceri a recunoscut, luni după-amiază, că sistemele sale informatice au fost vizate de atacuri cibernetice, dar susține că aceste sisteme "nu au fost direct afectate".

"Menționăm că în urma atacurilor cibernetice, înregistrate în perioada 5-7 mai, sistemele informatice ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat nu au fost direct afectate. Pentru a proteja rețeaua informatică a ministerului, la recomandarea CNC (Centrul National Cyberint), sistemul informatic a fost deconectat preventiv de la rețeaua de internet pentru aplicarea treptată a măsurilor de protecție necesare pe toate sistemele, asemeni tuturor celorlalte instituții de stat. Menționăm că în prezent măsurile de securizare necesare au fost actualizate, sistemul informatic al ministerului fiind repus în funcțiune și sub monitorizare strictă.

Mai mult, deconectarea temporară a sistemelor informatice de la rețeaua de internet nu impietează funcționarea platformelor programelor destinate mediului de afaceri, inclusiv Start-UP Nation, acestea fiind găzduite pe servere  în deplină securitate, aflându-se în afara rețelei ministerului", precizează un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Chiar și după acest comunicat, site-ul Ministerului părea a fi afectat de ultimele atacuri cibernetice. Pe site apărea mențiunea "Pagină în construcție" iar despre actualul ministru, Alexandru Petrescu, nu exista nicio mențiune că ar la conducerea Ministerului.


Sistemul informatic al Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a fost blocat după recentele atacuri cibernetice. Este blocată comunicarea cu mediul de afaceri, a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor, potrivit Mediafax.

"Astăzi am încercat din nou să verific dacă sistemul informatic al Ministerului pentru Mediulul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat funcţionează. Este blocat total după atacurile cibernetice. Toate acţiunile noastre sunt blocate. Nu funcţionează niciun program şi nu putem nici măcar coresponda prin mail", a declarat, pentru Mediafax, Mihai Ionescu.

Situaţia a fost confirmată şi de surse din cadrul ministerului, care au precizat că sistemul funcţionează parţial şi că mai durează până să fie complet repus în funcţiune.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă