20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportȘerban Nicolae: PMP modifică propriile amendamente depuse la Legea graţierii. Propunerea reducerii...

Șerban Nicolae: PMP modifică propriile amendamente depuse la Legea graţierii. Propunerea reducerii pedepsei de până la 10 ani este excesivă

Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Șerban Nicoale, a informat că grupul parlamentar al PMP va modifica amendamentele aduse Legii graţierii. Propunerea ca pedepse de până la zece ani să fie graţiate este considerată ”excesivă” de şeful comisiei, potrivit Mediafax.

”Grupul PMP vrea să facă şi o serie de modificări la propriile amendamente. Vor fi multiplicate şi distribuite. Nu le critic înainte şi vreau să le analizez pe toate cu maxim discernământ. (…) Singura intoleranţă pe care o manifest este faţă de intoleranţa altora”, a declarat preşedintele comisiei juridice a Senatului Şerban Nicolae.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a spus însă că graţierea pedepselor de până la zece ani i se pare ”excesivă”.

”Mi se pare că este o durată excesivă, dar nu ştiu dacă aşa se propune în acele amendamente. Am înţeles că s-au făcut o serie de corecţii. Punctul meu de vedere îl cunoaşteţi, eu am propus graţierea pedepselor de până la 3 ani, nu ca Guvernul de până la 5 ani. Am văzut şi speculaţiile pe care le făceau unii pe seama simulărilor ANP. (…) Dacă se va propune şi graţierea pedepselor de până la 10 ani le vom discuta. Nu sunt de acord cu asemenea propunere. Ea va face obiectul dezbaterii ca orice altă propunere”, a afirmat Şerban Nicolae.

Potrivit amendamentelor transmise în faza iniţială, ar urma să se graţieze în întregime pedepsele de până la 10 ani, inclusiv aplicate de instanţa de judecată.

“Faptul că se prevede un prag de până la cinci ani (n.r.: în forma iniţială a proiectului) pentru acordarea graţierii, nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au şansa de a primi o pedeapsă de 3, până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a graţierii. Trebuie precizat că toate infracţiunile ce fac <<obiectul de interes> pentru reglarea unor conturi, au pedepse care ajung până la 12-15 ani de închisoare. Propunem ca fie limita să se stabilească la 10 ani sau nu se stabileşte deloc”, se arată în motivarea amendamentelor depuse de Traian Băsescu.

Aceleaşi propuneri arată că pot fi graţiate infracţiunile prevăzute de Codul Penal: violare de domiciliu, furtul calificat, gestiunea frauduloasă, înşelăciunea, delapidarea, abuzul în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, infracţiunile de corupţie, conflictul de interese.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă