19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportVIDEO. Comisia Juridică din Senat a amânat dezbaterea pe tema Legii grațierii....

VIDEO. Comisia Juridică din Senat a amânat dezbaterea pe tema Legii grațierii. Ministrul Justiției: Forma proiectului de Lege nu reprezintă miracolul care să rezvolve problema supraaglomerării

Comisia juridică a Senatului reia, marți, dezbaterea proiectului privind grațierea unor pedepse. Printre amendamentele depuse la proiectul iniţial al Guvernului se află unul al senatorului PSD Şerban Nicolae, prin care printre beneficiarii graţierii se vor afla şi persoane condamnate pentru corupţie. În acest context, ministrul Justiției a precizat că Executivul pregătește un set de măsuri complementare care, alături de Legea grațierii, vor ajuta la soluționarea problemii supraaglomerării penitenciarelor,.

UPDATE 16.01: Senatorii juriști au amânat dezbaterea pe tema Legii grațierii, informează Digi24.

14.51: Ministrul Justiției, Tudorel Tudorache, a declarat, marți: „Dat fiind că sunt la început, exprim nedumerirea (n.r – de a-l invita pe șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor la dezbatere). Noi, românii, ne pricepem la ce poate să facă altul. Prin urmare, eu nu știu care vă este opțiunea și o veți exprima prin votul pe care îl veți da în final, dar știu sigur că soluția pe care trebuie să o găsim este să rezolvăm problema supraaglomerării din penitenciare. De aceea, dacă e să pun în balanță celeritatea proiectului de lege și importanța problemei proiectului, balanța ar înlina spre rezolvarea problemei. La nivel de Guvern, am vorbit de mai multe ori cu premierul. Noi exprimăm că forma proiectului de Lege nu reprezintă miracolul care să rezvolve problema supraaglomerării. Este în măsură să rezolve doar parțial problema. Noi pregătim alte măsuri, complementare Legii grațierii. Consider că ar fi utilă și necesară o amânare a dezbaterii, astfel încât să venim din urmă cu măsuri complementare, care ar rezolva problema supraaglomerării”. 


Comisia juridică a Senatului reia, marți, dezbaterea proiectului privind grațierea unor pedepse. Printre amendamentele depuse la proiectul iniţial al Guvernului se află unul al senatorului PSD Şerban Nicolae, prin care printre beneficiarii graţierii se vor afla şi persoane condamnate pentru corupţie, informează News.ro.

Proiectul Legii graţierii a figurat pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei juridice a Senatului din 7 martie, însă dezbaterile au fost amânate pentru două săptămâni, la propunerea preşedintelui comisiei, Şerban Nicolae. El a explicat că nu e nicio grabă pentru dezbaterea legii graţierii deoarece termenul de adoptare tacită a actului normativ se împlineşte abia pe 25 aprilie. 

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus, la începutul lunii, un amendament la proiectul de lege privind graţierea prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi. El a explicat că nu crede că „cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară”.

Amendamentul a provocat controverse în spaţiul public. Astfel, în 7 martie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, dacă s-ar graţia faptele de corupţie, s-ar da un semnal total greşit în societate, el spunând că, în acest sens, contează pe „realismul şi buna credinţă a parlamentarilor”.

În aceeaşi zi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, a declarat că graţierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupţie şi nici atunci când prejudiciile cauzate statului nu au fost recuperate. „În opina noastră, graţierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupţie şi totodată nu ar trebui să se aplice atunci când prejudiciile care au fost cauzate statului nu au fost recuperate”, a afirmat procurorul-şef al DNA, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2016 al Ministerului Public.

Amendamentul lui Şerban Nicolae nu a fost susţinut nici de liderul PSD, Liviu Dragnea. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, pe 13 martie, că a discutat cu senatorul social-democrat Şerban Nicolae, care i-a spus că îşi va retrage amendamentul pentru graţierea celor condamnaţi pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Şerban Nicolae a confirmat, în aceeaşi zi, anunţul lui Dragnea, precizând că va retrage amendamentele controversate la Legea graţierii, prin care ar fi eliberate şi persoane condamnate pentru corupţie, însă a precizat că va face acest lucru abia după dezbaterile asupra proiectului, pentru ca invitaţii să nu fi venit „degeaba" la şedinţa comisiei.

În pofida pasului înapoi făcut de către Şerban Nicolae, PNL a anunţat că parlamentarii liberali se vor opune adoptării Legii graţierii. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a criticat din nou luni proiectul de lege al graţierii, despre care a spus că este o făcătură şi că de acest act normativ vor beneficia oameni de nivel înalt care vor fi condamnaţi în perioada următoare.

Proiectul trimis de la Guvern la Parlament a fost adoptat de Executiv pe 31 ianuarie, fiind a doua formă elaborată la Palatul Victoria. Proiectul de lege privind graţierea elimină, comparativ cu varianta iniţială, posibilitatea graţierii persoanelor care au peste 60 de ani, dar introduce graţierea parţială pentru persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, în condiţiile în care iniţial vârsta era de 5 ani. De asemenea, în actul normativ adoptat nu mai există prevederi referitoare la persoane diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

Sunt exceptate de la prevederile legii persoanele care au comis infracţiuni cu violenţă şi cele care au săvârşit unele fapte de corupţie. Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, prevede primul articol al legii.

De asemenea, se înjumătăţesc pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate şi celor care sunt unic întreţinător de familie, având în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. Ambele situaţii trebuie să existe la data intrării în vigoare a legii.

În toate aceste cazuri, graţierea este condiţionată de achitarea în termen de un an de la condamnarea definitivă sau de la punere în libertate a eventualelor despăgurbiri. În cazul neachitării, graţierea este revocată. Totodată, prevederile legii referitoare la graţiere nu se aplică recidiviştilor.

Nu beneficiază de prevederile acestei legi persoanele care au săvârşit infracţiuni contra vieţii, vătămări corporale, rele tratamente aplicate minorului, agresiuni asupra fătului, lipsirea de libertate, şantaj, trafic de persoane vulnerabile, omor calificat, violarea domiciliului, bancruta frauduloasă, furtul calificat, înşelăciune, fals în orice formă, părăsirea locului accidentului, represiunea nedreaptă, abuzul în serviciu, conflictul de interese, falsificarea de monedă, falsul intelectual, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, traficul de produse toxice, infracţiunile contra securităţii naţionale, cele privind combaterea terorismului, infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi război.

Nu sunt graţiate nici persoanele pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare. Cei care în decurs de 3 ani săvârşesc o nouă infracţiune execută şi restul de pedepsă. Legea se va aplica numai faptelor comise înainte de 18 ianuarie 2017 şi intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă