20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportSENAT. Primul pas pentru salvarea lui Viorel Ilie. Comisia juridică a...

SENAT. Primul pas pentru salvarea lui Viorel Ilie. Comisia juridică a respins cererea de urmărire penală

Comisia juridică a Senatului a dat aviz negativ cererii de începere a urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul Viorel Ilie (ALDE). Decizia finală va aparține plenului Senatului.

”În urma examinării cererii Parchetului General, a examinării materialului probator, în urma audierii domnului Ilie, comisia a decis, cu şapte voturi împotrivă şi patru pentru, să nu recomande plenului Senatului formularea unei cereri de urmărire penală faţă de domnul Viorel Ilie”, a anunţat preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc (PSD).
Acesta a explicat că ”nu e vorba de un vot pro sau contra” şi că decizia finală va aparţine plenului Senatului. ”Comisia a examinat solicitarea, materialul probator şi s-a pronunţat cu privire la o anumită faptă, la o anumită încadrare juridică într-un anumit context, urmând ca plenul Senatului, titularul acestei acţiuni, să decidă în final”, a adăugat Cazanciuc.

Senatorul PNL Iulia Scântei a spus la rândul său că votul din Comisie anticipează ceea ce se va întâmpla în plenul Senatului. ”Nu noi suntem cei care declarăm că este vinovat sau nu este vinovat ministrul Viorel Ilie cu privire la cele sesizate de către Parchet. Ceea ce trebuie să facă Senatul este să fie parte activă şi să nu fie un element de obstrucţie în cadrul unei proceduri judiciare. Noi trebuia să spunem doar că suntem de acord şi cerem urmărirea penală tocmai pentru ca acest dosar (…) să ajungă pe masa unui judecător care să decidă”, a explicat parlamentarul liberal. Iulia Scântei a afirmat că senatorii jurişti din Coaliţie ”au intrat pe o analiză de fond asupra elementelor care fac obiectul sesizării”.

Pe 25 august, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Viorel Ilie pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă