15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportSemi-eșec PSD la locale. Fieful lui Ponta, Târgu-Jiu, ajunge pe mâna PNL

Semi-eșec PSD la locale. Fieful lui Ponta, Târgu-Jiu, ajunge pe mâna PNL

La alegerile locale parțiale care au avut loc duminică, social-democrații au câștigat Craiova, pe fondul unei prezențe extrem de slabe, dar au pierdut alte localități importante.

Liberalul Marcel Romanescu a câștigat primăria municipiului Târgu-Jiu, obținând puțin peste 50% din voturi, pe fondul unei prezențe de 29,92%. Principalul său adversar, Aurel Popescu de la PSD, a obținut puțin peste o treime din voturi. Este pentru prima oară, în 17 ani, când PSD pierde primăria acestui oraș. Fostul premier Victor Ponta, care a fost ales deputat în circumscripția Gorj, a profitat de ocazie pentru a critica actuala conducere a partidului. „Liviu Dragnea i-a ameninţat pe candidatul PSD la Primărie şi pe liderii locali că dacă 'îl chemaţi pe Ponta în campanie şi vă afişaţi cu el vă tai toate proiectele de la Ministerul Dezvoltării!'. Deşi am insistat să fiu implicat în orice mod, teama acestora a prevalat şi aşa am fost 'exclus' din campanie pentru prima dată din 2004”, a scris Ponta pe Facebook.

Craiova, câștigată cu votul a 8% din alegători

PSD a câștigat primăria Craiovei, dar scorul a fost cu aproape 20% mai mic decât cel obținut, în 2016 de Olguța Vasilescu, iar prezența a fost sub 19%. Astfel, Mihai Genoiu a câştigat scrutinul cu un scor de 42,79%, fiind votat de 19.798 de alegători din 255.000. PNL a colectat circa 16% din voturi, dar surpriza a venit din partea independentului Lucian Săuleanu, decanul baroului din județ, care a obținut 12% din voturi, peste ALDE și USR. De altfel, Săuleanu a sugerat, după alegeri, că va continua să se implice în politică: „Este un avertisment pentru politicieni, care trebuie să înţeleagă că, în condiţiile unei astfel de participări scăzute, riscăm o dezintegrare totală a democraţiei româneşti. (…) În ceea ce mă priveşte, voi continua să ajut Craiova. Indiferent de procentul obţinut, eu sunt un câştigător care a dat un semnal clasei politice locale. Pentru mine, aceste prime alegeri au fost doar o etapă, iar următoarea este crearea unei mişcări care să ofere craiovenilor o alternativă”, a spus Săuleanu.

PMP, victorie în terenul lui Dragnea

PMP a câștigat, în mod surprinzător, primăria comunei Olteni, din fieful lui Dragnea, Teleorman. Victoria a fost posibilă în urma unei alianțe locale cu PNL. Contracandidatul ei de la PSD avea în spate patru mandate, plus o condamnare la închisoare, cu suspendare, pentru corupție.

Orașul Lupeni a rămas însă în mâna familiei Resmeriță. Noul primar este Lucian Resmeriță (PSD), municipiul din Valea Jiului fiind condus, anterior,  de tatăl acestuia, Cornel Resmeriţă (2000-2016), şi de fratele mai mare, Cristian Resmeriţă, din 2016. Tatăl s-a retras din funcție fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu, iar fratele mai mare a devenit senator în 2016.

La Băicoi, candidatul ALDE, Marius Constantin, a câștigat în fața PNL, după ce liberalii l-au susținut pe fostul primar Ciprian Stătescu, care fusese condamnat pentru conflict de interese.

Stațiunea Bușteni a ajuns pe candidatului PSD, Irinel Ghiță. 

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...
Ultima oră
Pe aceeași temă