14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportȘeful MApN, Adrian Țuțuianu, a anunțat noile numiri în cadrul Armatei, după...

Șeful MApN, Adrian Țuțuianu, a anunțat noile numiri în cadrul Armatei, după valul de pensionări

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a anunțat, vineri, noile numiri în cadrul Armatei, după ce mai mulţi angajaţi care îndeplineau condiţiile şi-au depus dosarele de pensionare.

"Armata Română are resurse umane de calitate şi putem să acoperim toate plecările din sistem. Din datele pe care le am, vor mai fi câteva plecări, pe care le vom acoperi imediat", a spus ministrul.

Pensionările recente sunt urmare a intenţiei de modificare, prin ordonanţă de urgenţă, a legii pensiilor speciale, printre prevederi fiind raportarea pensiei la salariul net, să nu fie mai mare decât salariul iar creşterea să se facă în raport cu rata medie anuală a inflaţiei şi nu în funcţie de creşterea salariului celor în activitate.

"Anul acesta avem o cheltuială cu pensiile de şase miliarde, anul viitor vom avea 14 miliarde, iar peste doi ani am putea ajunge la 20 miliarde, iar bugetul nu va putea susţine această creştere. Pentru soldaţi şi gradaţii profesionişti sunt alocari suplimentare prin legea salarizării unitare, deci vom ajunge la echilibrul corect între soldaţi şi ofiţeri. Aceste creşteri vor genera şi o pensie mai mare în anii următori. Cred că unii dintre cei care au ieşit acum la pensie s-au grăbit şi nu au analizat pe termen lung.

Cuantumul pensiilor se va actualiza anual cu rata inflaţiilor. În cazul în care ar presupune o reducere, pensiile vor stagna. Resping orice idee care atestă că pensiile vor scădea, ne dorim un echilibru. Nu se modifică vârsta. Forma care intră azi în dezbaterile Guvernului are ca iniţiatori Ministerul Muncii, MApN şi MAI. Suntem în situaţia în care unele pensii sunt mai mari decât salariile, iar la un moment dat bugetul nu va putea suporta acest efort", a explicat Adrian Ţuţuianu.

Cea mai mare pensie din MApN este de 29.992 lei şi este a unui fost director Romavia.

Precizările au fost făcute în contextul ceremoniei de predare-primire a funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Terestre. Ovidiu Uifăleanu este noul şef al Statului Major al Forţelor Terestre, după ce Marius Harabagiu a trecut în rezervă.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă