21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportȘeful ASF, Mișu Negrițoiu: Discuția despre naționalizarea pensiilor este o fumigenă, un...

Șeful ASF, Mișu Negrițoiu: Discuția despre naționalizarea pensiilor este o fumigenă, un nonsens din punct de vedere economic

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a declarat, joi, că discuția privind naționalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noțiunea de naționalizare nu există în condițiile în care Pilonul II este finanțat de stat prin alocații bugetare.

"Nu am avut niciun dialog. Nu ni s-a solicitat nicio opinie. Nu a fost discuție. Nu a fost nicio inițiativă. În consecință noi am reacționat după ce politicul s-a pronunțat și mai ales Ministerul de Finanțe. Din punct de vedere economic și financiar această fumigenă aruncată este un nonsens pentru că noțiunea de naționalizare nici nu există. Pilonul II, pentru că este vorba de Pilonul II, este finanțat de stat prin alocații bugetare într-o cotă mai mare sau mai mică. Aceasta este decizia politică. Nu noi intervenim sau nu noi facem lobby ca să fie o cotă mai mare sau mai mică'', a spus Mișu Negrițoiu.

Acesta a afirmat că legea de înființare a ASF menționează în mod expres că autoritatea este consultată în mod obligatoriu asupra tuturor deciziilor politice care se iau în ceea ce privește piețele pe care le supraveghează.

''O scurtă interpretare a dezbaterii publice cu privire la soarta fondurilor de pensii private. Ea este la nivel de declarații politice și a fost generată tot de o declarație politică. Prin statutul și misiunea ei, Autoritatea de Supraveghere Financiară este sub radarul politicii. Nu intră în dezbatere politică și misiunea ei este să asigure stabilitatea financiară în contextul politicilor economice și financiare ale țării. Nu am participat la această dezbatere politică, nici nu era rolul nostru. Discuția avea nevoie de un răspuns politic care s-a și dat. Rolul nostru intervine eventual în discuția privind o eventuală motivație economică sau financiară și de obicei suntem solicitați când se ia o decizie politică să ne spunem opinia, a menționat Negrițoiu.

Potrivit acestuia, rolul ASF este să administreze ceea ce a alocat statul și să asigure supraveghere și stabilitate piețelor și protecția consumatorilor, a participanților.

"Fondurile de pensii alocate în administrare privată nu pot fi confiscate, nu pot fi naționalizate așa cum pensiile și drepturile bănești ale oamenilor nu pot fi confiscate și naționalizate. Maximum ce poate să facă politicul și guvernul este să schimbe administrarea din fonduri privată în administrare publică. Maximum ce pot să facă este să le contopească cu fondul public de pensii care nu afectează drepturile de pensii. Deci, participanții și oamenii care au alocate constituțional sunt garantați cu aceste pensii. Schimbarea modului de administrare a fondurilor de pensii Pilonul II nu a fost în discuție. S-au dat exemple de țări'', a declarat președintele ASF.

Negrițoiu a spus că alte țări au schimbat modul de administrare a fondurilor de pensii, însă din considerente diverse care nu sunt aplicabile României. Spre exemplu, Polonia le-a schimbat administrarea și le-a luat la stat ca să-și reducă nivelul datoriei publice, pentru că trebuia să se încadreze în criteriile Maastricht pentru aderarea la euro. Din punct de vedere al deficitului bugetar, schimbarea administrării fondurilor de pensii nu aduce niciun beneficiu.

În ceea ce privește compania NN Pensii, acesta a afirmat că instituția va organiza o ședință de consiliu în care se va discuta posibila încălcare a legislației de către companie.

"Măsurile pe care le vom lua în funcție de încălcarea legislației în materie cu privire la informarea contribuabililor la fondurile de pensii vor fi discutate astăzi într-o ședință de consiliu și o să le facem publice", a spus Mișu Negrițoiu.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă