13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportȘefa ICCJ critică modificările aduse Codului Penal

Șefa ICCJ critică modificările aduse Codului Penal

Șefa ICCJ, Livia Stanciu, a criticat, marți, mai multe prevederi ale proiectului privind Codul Penal, printre care și răspunderea magistratului cu privire la sentințele acordate.

Astfel, Livia Stanciu a ținut să sublinieze că un magistrat nu poate fi tras la raspundere atunci când sentinta dată a fost de bună credință.

 “Proiectul este extrem de delicat care nu trebuie promovat în orice condiții, care nu trebuie să fie menit a sancționa magistratul pentru exercitarea funcției cu bună-credința. Să nu îl expună unei răspunderi personale, ci doar magistratul să răspundă doar în situația în care și-a exercitat funcția cu reacredință sau gravă neglijență”, a precizat Livia Stanciu.

Citește și: UPDATE: Dezbaterea privind modificarea Codurilor Penale, AMÂNATĂ. Președinta ICCJ nu este de acord cu prevederile

Mai mult, șefa ICCJ, a precizat că orice răspundere a unei persoane, fie că este vorba de răspundere civilă, materială sau penală trebuie să aibă la bază ideea de vinovăție – ideea vinovăției magistratului – atribuții pe care nu și le exercită cu bună credința. 

”Este un proiect de lege extrem de sensibil. N-aș vrea să trageți vreo concluzie că ar vrea colegii noștri să fie absolviți de vreo răspundere. Acest proiect de lege trebuie să fie examinat cu multă atenție de noi toți”, a mai transmis președinta ICCJ.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să amâne cu o săptămână, dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală, în timp ce PNL a cerut amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.

Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă