Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a prezentat, la Sofia, experiența României în combaterea corupției

de Iulia Iancu , 16 martie 2017 - stire actualizata la ora 15:50, 16 martie 2017
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a prezentat, la Sofia, experiența României în combaterea corupției

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a informat, în Sofia, că peste 800 de demnitari, printre care miniștri, parlamentari, magistrați și primari, au primit anul trecut sentințe finale pentru fapte de corupție. Șefa DNA a participat la conferința "Experiența românească. Instituții și măsuri anticorupție", organizată de Curtea Supremă de Casație a Bulgariei (VKS), potrivit Agerpres.

Șefa DNA a menționat că activitatea instituției pe care o conduce este mult criticată, dar ea nu crede că procurorii sunt prea agresivi. Laura Codruța Kövesi a subliniat că nici nu se pune problema ca procurorii să încalce legea întrucât ei sunt controlați în mod direct de tribunal. ''Noi strângem probe, celelalte decizii sunt luate de către instanță'', a explicat ea.

La rândul său, președintele Curții Supreme de Casație bulgare, Lozan Panov, s-a referit la 'toleranța judiciară' cu privire la corupție la nivel înalt în Bulgaria.

Panov a afirmat că, spre deosebire de Laura Kovesi, el 'nu are un Klaus Iohannis bulgar care să-l susțină' și a remarcat că, atunci când cele două țări au aderat la Uniunea Europeană, Bulgaria era înaintea României, ceea ce nu mai este cazul în prezent.

În opinia sa, schimbarea în România s-a produs odată cu crearea DNA.

Potrivit novinite.com, modelul românesc de eforturi anticorupție a dat naștere unor reacții diverse în Bulgaria, țară criticată de Comisia Europeană pentru lipsa de rezultate în încarcerarea politicienilor de rang înalt judecați pentru fapte de corupție. Astfel, în timp ce sistemul judiciar — inclusiv VKS — este de părere că modelul românesc ar trebui urmat și de Bulgaria, alți demnitari bulgari, precum procurorul-șef Sotir Țațarov, susțin că problemele pot fi rezolvate numai dacă are loc o reformă a magistraturii bulgare

Comentarii

 • UBAFCA

  16 martie 2017 18:19

  La noi , in Transnistria , nu avem nevoie de DNA-uri , toti suntem extrem de corecti , traim Pura Vida . Suntem si vegetarieni , Tiraspolul tocmai a interzis introducerea in regiune a carnii de porc din dreapta Nistrului si Ucraina pretinzand ca avem stocuri insemnate de anul trecut cu borcane de stevie si dude . Daca nu vor activa vamesi moldoveni pe segmentul transnistrean , Ucraina va inchide punctele de trecere . Stiati ca , paradoxal , Transnistria a exportat mai mult in Romania decat in Rusia in 2016 ? Marfuri de 60,5 milioane euro in Romania fata de 46 milioane de euro in Rusia . V-au placut ultimele stiri de la noi , mancurtii de pe malul stang al Nistrului ? Contactati-ma pe facebook , sunt corespondentul Savuskina SRL Constantin Moldovean Tiraspol , vuvuzeaua motata cu miros de pupaza . Pupici , Slava Stalin !

  raspunde comentariului
  • SUGl puIa, ecrivane Grengoar !

   28 martie 2017 22:35

   ,,,oltenește... ca "Mihai Viteazu" la Bascov...

   raspunde comentariului
 • UBAFCA

  16 martie 2017 17:36

  Bravo mai Kodrutzo! ,, Vinde-le și vecinilor noștri METODA SECURISTO -- CLIENTELARA folosita de voi, adică, pentru unii muma, pentru alți ciuma !

  raspunde comentariului
  • Desigur!

   16 martie 2017 18:16

   Pentru hoti ciuma si pentru oamenii cinstiti, muma! Dar pe tine te deranjeaza, tu si ai tai sunteti din prima categorie!

   raspunde comentariului
 • teodor

  16 martie 2017 16:39

  Eu, un pensionar, sunt de parere ca insanatosirea societatii noastre din punct de vedere al scaderii coruptiei, se poate face prin continuarea activitatii institutiei care se ocupa cu aceasta activitate si prin sprijinirea acestei activitati.Continui sa cred ca este un mare curaj sa gasesti , sa aduci probe si sa le sustii impotriva unor persoane cu putere, influenta, care sunt banuite a fi facut fapte de coruptie.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design