16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCSM a decis să respingă solicitarea Ministerului Justiției pentru Ordonanța de Urgență...

CSM a decis să respingă solicitarea Ministerului Justiției pentru Ordonanța de Urgență de abrogare a OUG 13, pentru că solicitarea a rămas fără obiect

UPDATE 14.10:  CSM a decis să respingă solicitarea Ministerului Justiției pentru avizarea proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului de abrogare a OUG 13, a spus purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Lecca. Ea a precizat că solicitarea a rămas fără obiect, arată Agerpres.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, ca rămasă fără obiect, solicitarea Ministerului Justiției de avizarea ordonanței de abrogare (OUG numărul 14/2017 — n.r.) a Ordonanței 13, având în vedere că aceasta este deja publicată, dispozițiile sale fiind în vigoare încă de la data de 5 februarie", a precizat Daniela Lecca.


Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, s-a prezentat la sediu pentru a discuta în plec solicitarea Ministerului Justiției de avizare a Ordonanței prin care a fost abrogate OUG 13. Ea a transmis că încă nu poate da o declarație privind rezultatele, deoarece urmează discuții în plen.

Mariana Ghena a spus jurnaliștilor aflați la sediul CSM că nu poate oferi nicio declarație deocamdată în legătură cu rezultatul, înainte de discuții.

De asemenea, ea a spus că ieri nu a primit nicio informative că ministrul Justiției ar fi retras modificările, dar că această înștiințare a ajuns în dimineața de marți.

"În dimineaţa zilei de ieri, am primit proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, iar ca urmare a procedurii s-a stabilit termen pentru consultare la instanţe şi parchete 10 februarie. Până la sfârşitul programului (de lucru de luni, n.r.), nu am primit o înştiinţare din care să fi înţeles că ministrul Justiţiei ar fi retras acele legi.

Însă, acum, dimineaţă, am fost înştiinţată că, târziu, spre după-amiază, nu aş putea să precizez acum ora, voi afla, într-adevăr a sosit o adrersă, o înştiinţare din cere rezultă că acele proiecte de legi au fost retrase”, a spus Mariana Ghena, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii.

La CSM s-a prezentat și șefa ÎCCJ, Cristiana Tarcea, care a declarat că nici ei nu au primit vreo informație în ziua de luni, de la Ministerul Justiției conform căruia s-ar retrage modificările Codurilor penale. Cu toate astea, Cristiana Tarcea a precizat că o informare a venit, întradevăr, marți dimineața.

"Nici noi nu am primit nimic ieri. Azi de dimineață am primit o adresă (de la Ministerul Justiției — n.r.) prin care ni se comunică faptul că s-a constituit un grup de lucru și că suntem invitați să ne desemnăm și noi reprezentanți, lucru pe care îl vom face în cursul zilei de astăzi. Sper ca ceea ce s-a întâmplat zilele astea să fie o lecție pentru toată lumea și lucrurile să intre pe făgașul lor normal", a declarat Cristina Tarcea înainte de ședința Consiliului Superior al Magistraturii.


La punctul 10 al ordinii de zi a şedinţei de marţi a CSM, programată să înceapă la ora 11.00, este trecută solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017.

Solicitarea de avizare a proiectului a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei duminică 5 februarie, în ziua în care OUG 13 a fost abrogată de Guvern.

În solicitarea trimisă CSM, semnată de Florin Iordache, numărul legii privind Codul penal este scris greşit, repectiv "Legea 268/2009”.

Ministerul Justiţiei a transmis că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală", susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative.

De altfel, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a afirmat luni, în timp ce jurnaliştii alergau după el pe holurile Parlamentului, că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde, în condiţiile în care doreşte o dezbatere mai amplă.

Anunţul MJ a fost făcut la câteva ore după ce ministrul Florin Iordache spunea că Ministerul elaborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere.


Ministerul Justiției a transmis, marți, Consiliului Superior al Magistraturii o adresă prin care solicită retragerea cererii de avizare a proiectului de lege pentru modificarea Codurilor penale.

"În cursul dimineții de azi, 6 februarie 2017, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost primite, în vederea avizării, de la Ministerul Justiției, următoarele proiecte de acte normative: proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală; Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală", se preciza într-un comunicat al CSM.

Ministerul preciza că ''nu este preocupat'' să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

"Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, iar acestea vor fi analizate în perioada următoare", explica MJ.

Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă