14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO Controverse. Scandalurile în care a fost implicat noul ministru al Economiei:...

VIDEO Controverse. Scandalurile în care a fost implicat noul ministru al Economiei: A fost acuzat că a luat șpagă și ar fi fost anchetat pentru furt

Noii miniștri de la Apărare și Economie – Mihai Fifor și Gheorghe Șimon – au depus marți la Palatul Cotroceni jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis.

Ceremonia de la Cotroceni a fost una scurtă, fără ca președintele Klaus Iohannis să facă vreo declarație. Anterior, Biroul Politic al PSD acceptase propunerile președintelui PSD Liviu Dragnea privind schimbările din Executiv. Astfel, fostul ministru al Economiei, Mihai Fifor va prelua portofoliul de la Apărare, urmând ca deputatul Gheorghe Şimon să fie propus ministru al Economiei, funcţie deținută anterior de Fifor. La finalul ședinței, Dragnea anunțase că a discutat subiectul atât cu premierul Mihai Tudose cât și cu președintele Klaus Iohannis.

Dragnea nu a văzut nicio problemă în faptul că niciunul din cei doi nu are studii legate de ministerul pe care îl va conduce. ”Și noi ne asumăm faptul că suntem ingineri. A făcut o facultate grea și asta îl ajută sa fie un ministru al Economiei bun. Mihai Fifor cred că va fi un ministru foarte bun. Să știți că sunt mulți filosofi și în serviciile secrete. Au o viziune analitică”, a fost justificarea lui Dragnea.

Cu toate acestea, activitatea noilor miniștri nu a fost lipsită de controverse. Mihai Fifor, noul ministru al Apărării este licenţiat în Filosofie, doctor în Antropologie Socială şi a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare şi Colegiului Naţional de Afaceri Interne. În 2015, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să îl nominalizeze la ministerul Transporturilor.

Acuzațiile din presa locală

Gheorghe Șimon a absolvit în anul 1988 Institutul Politehnic Cluj Napoca, Facultatea de Mecanică, având o diplomă de inginer.

Potrivit unui articol al Gazetei de Maramureș din 2006, Gheorghe Șimon ar fi fost cercetat pentru furt, alături de doi frați din clanul Horjenilor, când era consilier județean în Maramureș. Șimon a fost acuzat că a furat un TAF, utilaj de transportat lemne. Atunci, el a contracarat afirmând că “nu-mi stă în caracter să fur TAF-uri”.

Pe de altă parte, o altă publicație locală, ZiarMM.ro a dezvăluit, în aprilie 2013, că un consilier local din Vișeu, Adi Filip, îi acuza pe deputatul Gheorghe Șimon și pe primarul Vasile Coman că ar fi  primit șpăgi din partea unui director tehnic în cadrul Direcției Silvice Maramureș, care dorea să își păstreze postul.  “Este vorba despre 150.000 euro, poate chiar 200.000, la domul Șimon și mai mulți care au beneficiat de ei. Banii sunt din zona noastră, zona Vișeului. Nu a fost implicat doar Iacob Andreica… Se dă prin intermediul lui Coman Vasile Varzar o anumită suma de bani, între 150.000 si 200.000”, a susținut Filip.

Adrian Țuțuianu și-a dat demisia din postul de ministru al Apărării după ce instituția a emis un comunicat prin care recunoștea că banii pentru luna septembrie vor fi plătiți cu întârziere.



Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă