Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să revoce doi procurori din funcție, pe motiv că nu mai respectă codul deontologic. Cei doi au sesizat Inspecția Judiciară, după ce li s-ar fi cerut să facă testul poligraf, informază surse citate de Mediafax.
UPDATE 18.40: Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea din funcţia de procurori ai DNA a procurorului Doru Ţuluş şi a Mihaelei Moraru Iorga, pe motiv că ei nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor, se arată într-un răspuns al instituției, la solicitarea News.ro.
„La data de 29 iunie 2017, procurorul şef al DNA a transmis Secţiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a doamnei Moraru Iorga Mihaiela, pentru faptul că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate", informează DNA.
Înregistrările audio în care s-ar auzi vocea Laurei Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, sunt de natură să influențeze jocul politic, deși nu este sigur că aceste înregistrări sunt autentice.
Potrivit sursei citate, Mihaela Iorga nu mai este şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico – financiare din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, după ce, joi, Augustin Lazăr a aprobat încetarea delegării pe aceasta funcţie.
„La aceeaşi dată, a fost transmisă Secţiei de procurori a CSM şi cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a domnului Doru Florin Ţuluş pentru existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile", mai informează sursa citată.
Şi în cazul acestuia a fost aprobată încetarea delegării pentru funcţia de şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.
DNA și Parchetul General au deschis două dosare penale, după difuzarea de către RTV a înregistrărilor în care șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, le-ar cere procurorilor ”să ajungă la premier”.
„Prin urmare, s-a apreciat că aceştia nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa cum rezultă din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 328 din 24 august 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii", arată DNA.
Potrivit Mediafax. deciza vine după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care ar apărea șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a discuţiilor, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şedinţele cu procurorii nefiind publice. Secţia pentru procurori va lua o decizie pe 4 iulie.
Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că au fost audiaţi toţi magistraţii care au participat la şedinţele respective, solicitându-se şi realizarea testului poligraf.
Procurorii ar fi sesizat Inspecția Judiciară
Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară după ce ar fi primit citaţii în dosarul deschis ca urmare a apariţiei înregistrărilor cu Codruţa Kovesi, în care li se solicita efectuarea testului poligraf, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.
Sesizarea făcută de Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin a fost înregistrată săptămâna aceasta, fiind vizată conducerea DNA, potrivit reprezentanților Inspecţiei Judiciare. Pentru doi dintre cei trei procurori, şefa DNA a cerut revocarea din funcţie.
Testul poligraf ar fi fost solicitat în dosarul penal deschis de DNA după apariţia înregistrărilor cu şefa DNA. Dosarul vizeaza folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Sesizarea a fost făcută pe motiv că şedinţele cu procurorii din secţii nu sunt publice. Sesizarea din oficiu a fost întemeiată "pe faptul că la şedinţele cu procurorii din secţiile operative se discută aspecte ce ţin de managementul intern al acestei unităţi de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicităţii", transmite DNA. În plus, Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în acest caz, mai precizează Mediafax.
La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să <<decapaţi>> instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“.
În replică, DNA a precizat că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".