13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportRomânia, dată în judecată de Comisia Europeană, din cauza gropilor de gunoi

România, dată în judecată de Comisia Europeană, din cauza gropilor de gunoi

Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea de Justițiție (CEJ), din cauză că nu și-a actualizat legislația după normele europene în materie de gestionare a deșeurilor. Astfel, România ajunge în ultima etapă a unei proceduri de infringement declanșate în urmă cu doi ani, informează Digi24.

 Într-un comunicat al Comisiei Europene, României i se reproșează „neîndeplinirea obligației de a revizui și adopta planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare”.

Astfel, Comisia Europeană susține că, în ciuda avertismentelor, autoritățile române nu și-au îndeplinit obligația de a revizui și actualiza planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri, care ar fi trebuit să aibă loc până în cel târziu 2013. Din acest motiv, Comisia a inițiat procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) în septembrie 2015 și a trimis României un aviz motivat (a doua etapă a infringementului) în mai 2016, solicitându-le autorităților să adopte rapid aceste instrumente de bază prevăzute de legislația în materie de deșeuri.

Procedura o fost inițiată și împotriva altor state, printre care Belgia, Cipru, Croația, Italia, Franța, Spania și Slovenia.

Directiva-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) are ca scop protejarea mediului și a sănătății umane prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse în contextul generării și al gestionării deșeurilor, precum și prin reducerea impactului general și creșterea eficienței folosirii resurselor. Planurile și programele respective au drept scop reducerea impactului deșeurilor asupra sănătății umane și asupra mediului, precum și utilizarea mai eficientă a resurselor în UE. Acestea sunt, de asemenea, esențiale pentru accesarea fondurilor UE și pentru stabilirea cadrului pentru dezvoltarea unei infrastructuri sustenabile de gestionare a deșeurilor. Statele membre trebuie să își reevalueze planurile de gestionare a deșeurilor cel puțin o dată la șase ani și, dacă este cazul, să le revizuiască.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă