23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportRepublica Mazăre, pe ultima sută de metri. Opoziția, în off-side

Republica Mazăre, pe ultima sută de metri. Opoziția, în off-side

 

Republica Mazăre se apropie de sfârșit. Primarul a declarat, ieri, că se gândește serios să renunțe la primărie. Nu e prima dată când anunță că se retrage, că ”pune capul la cutie”, dar de data aceasta declarația pare mai serioasă pentru că și problemele pe care le are sunt mult mai serioase.

Dacă în trecut astfel de afirmații se bazau numai pe faptul că majoritatea constănțenilor nu votaseră cum a vrut el, de data aceasta vorbim despre acuzații grave, despre mită de milioane de euro, despre mai multe dosare de cercetare penală, dar și despre două (până acum) nopți petrecute în beciul Poliției. ”Am obosit și cred că foarte curând voi renunța la Primărie“, a declarat Radu Mazăre marți noapte, în așteptarea deciziei Înaltei Curți de Justiție. Întrebat dacă nu va mai candida la Primăria Constanţei, Mazăre a răspuns clar: „Aia categoric“. A revenit ieri:

”Consider că sunt o țintă, un trofeu, și vreau și eu să trăiesc. Nu m-a câștigat nimeni. Sunt hotărât să renunț și foarte, foarte curând. Nu îmi mai face plăcere, nu pot să îmi mai desfășor activitatea și m-am săturat să stau cu gentuța la ușă”, a declarat Radu Mazăre.

Din informațiile noastre, primarul nu a dorit să candideze nici la ultimele alegeri. Acum, când partenerii și prietenii săi sunt fie în arest preventiv (Sorin Strutinsky), fie în arest la domiciliu (Nicușor Constantinescu), este aproape evident că Radu Mazăre nu va mai candida.

Opoziția, luată prin surprindere

Opoziția din Constanța pare să fie luată prin surprindere de evenimentele din ultimele luni, care duc, încet, dar sigur, la sfârșitul epocii Mazăre. După ce acesta a condus 14 ani orașul, politicienii de opoziție par încremeniți în trecut. Până în prezent, nici un partid nu a anunțat cine va fi candidatul pentru Primăria Constanța. PNL este lipsit de inițiativă și pare măcinat de lupte interne. Singurul care a declarat clar că își dorește să candideze este co-președintele Gigi Chiru, dar șansele acestuia sunt mai mici ca oricând, după ce a primit o condamnare, în primă instanță, de șase luni de închisoare cu suspendare,  în dosarul în care este acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru postul de primar al Constanţei, a transmis prin poştă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze. Soarta politică a acestuia va fi decisă de partid.

Vechiul PNL a aruncat în arenă numele unei posibile candidate la primărie, mai mult de gura ziariștilor: Ramona Mănescu. Un alt nume vehiculat este acela al unui tânăr om de afaceri, mult prea puțin cunoscut însă pentru a putea face o figură frumoasă.

Legăturile dintre PNL și PSD sunt însă vechi, cel puțin la nivel politic. Nu a trecut mult timp de când Radu Mazăre și Puiu Hașotti se pupau în fața membrilor de partid și își spuneau ”Radu” și ”nea Puiu”. În aceste condiții, mulți alegători se întreabă dacă opoziția pe care o fac liberalii acum este adevărată sau nu.

Partidele mai mici nu pot ridica, cel puțin teoretic, pretenții pentru scaunul de primar. PMP nu se regăsește, după ce fostul președinte al partidului a ajuns în arest, iar pe plan local eforturile președintelui Claudiu Palaz nu au adus rezultatele pe care partidul le aștepta. Mai mult, după plecarea din partid a organizației din Medgidia, se vorbește că PMP va mai pierde membri. Constănțeanul Dorel Onaca, ales recent membru în conducerea centrală a PMP, ar putea revitaliza partidul pe plan local.

M10 ar putea face o figură frumoasă la alegerile locale, fiind perceput ca un partid care face opoziție pe plan local. Dacă însă primarul se va alege din primul tur, M10 nu va avea șanse reale. Cu un primar ales însă din două tururi, lucrurile se schimbă în mod fundamental.

În loc de concluzie

Un primar independent, Valentin Vrabie, spune că opoziția nu există practic în Constanța. ”Am constatat cu regret că în Constanţa opoziția s-a prostituat numai pentru a fi la masa unui grup de interese imoral, ilicit și antisocial. A fost aruncată în haos din cauza unei opoziţii incompetente şi hulpave. Şi ar mai fi multe întrebări care aşteaptă răspunsuri publice… fie că vorbim de PNL, PDL, PMP, toţi au pretenţii că au făcut opoziţie… Şi totuşi… nu cumva în Constanţa a fost creat un sistem de tip mafiot şi clientelar care a supt banul public indiferent dacă briza care adia era galbenă, portocalie sau roşie? Aştept cu interes ca în următoarea perioadă această opoziţie care a fost redusă la tăcere atâţia ani să prindă glas şi să susţină desfăşurarea unui referendum pentru demiterea acestor indivizi certaţi cu legea: Mazăre şi Constantinescu”, a spus Valentin Vrabie.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă