20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportRegulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului va fi atacat la CCR de...

Regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului va fi atacat la CCR de PNL

PNL va ataca la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului de a modifica Regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, potrivit liderului deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu, informează Mediafax.

Potrivit lui Eugen Nicolăescu, modificarea făcută este „interpretabilă”.

“Ne-am abţinut (la votarea modificării aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor şi al Senatului -n.r.) pentru că am considerat că modificarea făcută este interpretabilă şi ca să fie clarificată am luat decizia să sesizăm la CCR hotărârea Paralmentului privind Regulamentul, astfel încât, CCR să ne spună dacă se respectă prevederile constituţionale, respectiv articolul nr. 77, alineatul 2, din Constituţie”, a declarat liderul deputaţilor liberali.

Mai mult, el a afirmat că judecătorii Curţii Constituţionale vor oferi un răspuns favorabil solicitării PNL, pentru că nu trebuie să existe dubiu în interpretarea Regulamentului faţă de textul Constituţiei.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marţi, o modificare a Regulamentului prin care aleşii se vor putea pronunţa, în cazul cererilor de reexaminare sau a deciziilor de neconstituţionalitate, doar pe articolele cu care au fost sesizaţi, fără a mai putea interveni şi în alte aspecte ale legilor.

Noile reglementări obligă Parlamentul să opereze modificări – în cazul deciziilor de neconstituţionalitate şi a cererilor de reexaminare – doar pe articolele care au legătură cu obiectul sesizării.

Plenul a modificat şi articolul care stabileşte modalitatea de votare, astfel încât o lege reexaminată va fi votată o singură dată, împreună cu raportul de modificare. Până în acest moment, legile reexaminate erau votate de două ori: o dată pentru modificări, şi odată în ansamblu.

Vechea formă a regulamentului permite, în teorie, ca o lege modificată în urma unei cereri de reexaminare să fie ulterior respinsă de Parlament,deşi acest lucru era interzis, potrivit Constituţiei.

 

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă