Reacția MAE, după ce Ungaria a retras sprijinul României privind aderarea la OCDE

de Roxana Petre , 08 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 23:57, 08 septembrie 2017
Reacția MAE, după ce Ungaria a retras sprijinul României privind aderarea la OCDE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, vineri seara, că statul român se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre ale OCDE, după ce Ungaria a retras sprijinul României privind aderarea la această organizație, informează Agerpres.

„Astăzi, 8 septembrie 2017, a avut loc o reuniune a statelor membre ale OCDE pe tema extinderii organizației, la care România nu a participat, nefiind stat membru al organizației. Cu această ocazie, s-au purtat discuții cu privire la lista posibililor candidați, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE din 25 septembrie 2017", a precizat diplomația de la București. 

Ungaria și-a retras, vineri, sprijinul privind aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit diplomației de la Budapesta, informează MTI.


De ce a izbucnit conflictul

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus într-o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu „un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România".

Aproximativ 2.500 de persoane au ieşit, miercuri seara, în faţa Prefecturii din Târgu-Mureş, pentru a protesta faţă de o decizie a instanţei prin care hotărârea ISJ Mureş privind înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş a fost anulată. Astfel, autoritățile ungare au anunțat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul român al Afacerilor Externe precizând că reacția statului vecin „contravine mesajelor de deschidere recente".


 

Comentarii

 • hunia

  09 septembrie 2017 11:20

  Ti se pare concesie aberanta sa respecti tratate semnate obligatii asumate fara de care rominia ca tara nici nu ar exista pe baza acestor concesii aberante sinteti in EU faceti parte din NATO si ati primit cadou o tara intreaga, care o colonizati de 100 de ani uitind tot ce semnati si va asumati

  raspunde comentariului
 • Vali

  09 septembrie 2017 10:17

  Faptul ca nu reactionam la fel de vehement si cu aceleasi metode santajiste ,le permite ungurilor sa ne considere slabi si sa aiba curajul de a actiona si mai parsiv. Consider ca toate concesiile facute acestora inclusiv minoritatii din tara au dus la crearea unui curent periculos in randul populatiei majoritare care se vede nedreptatita pe buna dreptate de multitudinea de drepturi,unele aberante ,de care beneficiaza minoritarii unguri. Nerespectarea hotararilor judecatoresti se pedepseste peste tot in lumea asta. In Romania ,ungurii nu o respescta si nu patesc nimic! Oare trambitele unguresti din budapesta nu inseamna amestec in treburile noastre interne? Ce sa inteleaga cetateanul roman care vede personaje din ungaria care vin in tara noastra si traseaza directive mai ceva ca in tara lor! Mai fratilor ati patit cu totii ceva la cap? Lipsa unei reactii ma duce cu gandul la o tradare nationala la o scara mult mai mare decat apare acum! Conducatorii vremelnici ai tarii nu trebuie sa uite ca "norodul" nu uita! Pentru a sta cocotati in varful puterii isi tradeaza neamul,ca sa aiba cateva voturi ale ungurilor in Parlament! Fratilor,treziti-va! Maine ,cand va vor pune conditia sa invatati obligatoriu limba ungureasca va fi prea tarziu sa mai faceti ceva! Pacat de tara care o avem si de care ne batem joc cu buna știință!

  raspunde comentariului
 • hunia

  09 septembrie 2017 9:51

  Mintim furam promitem uitam manipulam adica ne vedem de treaba dar oare pina cind?

  raspunde comentariului
 • Adam

  09 septembrie 2017 5:40

  Ungurii latra noi ne vedem de treaba.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design