21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportRomânia încearcă să aplice recomandarea din Raportul MCV, care a avertizat că...

România încearcă să aplice recomandarea din Raportul MCV, care a avertizat că imunitatea parlamentarilor și a miniștrilor nu trebuie să fie folosită pentru a bloca anchetele împotriva corupției

Ministrul Justițiiei, Tudorel Toader, a organizat miercuri, la sediul Ministerului, o reuniune pe tema îndeplinirii recomandărilor 2 și 10 din Raportul MCV asupra României, publicat la data de 25 ianuarie 2017.

Aceste recomandări se referă la asigurarea faptului că în Codul de conduită pentru parlamentari, care este în  curs  de  elaborare  în  Parlament,  sunt  incluse  prevederi  clare  cu  privire  la  respectul reciproc  între  instituții și  se  precizează  clar  că  parlamentarii și  procesul  parlamentar trebuie să respecte independența sistemului judiciar.

Un Cod de conduită similar ar putea fi adoptat pentru miniștri (recomandarea 2), incluzându-se și adoptarea  unor  criterii  obiective  pentru  luarea și  motivarea  deciziilor  de ridicare  a  imunității  parlamentarilor  pentru  a  se  asigura  faptul  că  imunitatea  nu  este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor  de  corupție. 

"De asemenea, Guvernul ar putea avea în vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea miniștrilor la perioada mandatului", precizează un comunicat al Ministerului Justiției. Aceste măsuri ar putea fi luate cu ajutorul Comisiei de la  Veneția și  al  GRECO. 

Pe de altă parte, recomandarea 10 spune că Parlamentul României ar  trebui  să  instituie  un  sistem  de  raportare periodică referitoare la  deciziile adoptate pe tema solicitărilor de ridicare  a  imunității și  ar  putea  organiza  o  dezbatere  publică  astfel  încât  Consiliul Superior al Magistraturii și societatea civilă să poată reacționa.

La discuții au participat Tudorel Toader, ministrul Justiției, Marieta Safta, secretar de stat, Eugen Nicolicea, președinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, precum și Oana Consuela Florea, vicepreședinte al Comisiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...
Ultima oră
Pe aceeași temă