15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPuiu Hașotti a recitat în plenul Senatului versuri de Radu Gyr, poet...

Puiu Hașotti a recitat în plenul Senatului versuri de Radu Gyr, poet legionar

La dezbaterile din plenul Senatului, legate de aprobarea noii conduceri a TVR, senatorul Puiu Haşotti (PNL) a rostit versuri din Radu Gyr – un poet controversat, din cauza simpatiilor sale legionare.

Senatorul Hașotti a subliniat, marţi, că trebuie făcută o separaţie foarte clară între nişte opţiuni politice "greşite" pe care le-au avut unii oameni de cultură şi contribuţia lor la cultura ţării, informează Agerpres.

"Am văzut şi acea scrisoare a unor intelectuali, trei sferturi dintre ei îmi sunt necunoscuţi, poate este vina mea. Doamna Oana Stănciulescu nu a vorbit din perspectiva unei laude aduse opţiunilor politice ale unor oameni de cultură de mare valoare pentru România. Deci noi trebuie să facem o separaţie foarte clară între nişte opţiuni politice greşite pe care le-au avut aceşti oameni şi marea contribuţie la cultura României şi din această perspectivă a vorbit distinsa doamnă şi a vorbit corect", a spus Haşotti, în plenul reunit al Parlamentului, înainte să se voteze propunerile pentru Consiliul de Administraţie al TVR. 

El şi-a continuat discursul cu versuri ale lui Radu Gyr. "Vorbeaţi de Radu Gyr. Nu am să intru într-o polemică, dar Radu Gyr a spus în poezie: 'Al cui e Ardealul?/ Întreabă pădurea câmpia şi dealul/ Al nostru e, pământ din vechi pământ şi sânge din latinul nostru sânge/ Un dor avem în el şi cel mai sfânt şi nimeni astăzi nu ni-l poate frânge'. Şi asta este legionară?", a întrebat, retoric, Haşotti. 

Senatorul PNL a afirmat că niciodată în viaţa lui nu a fost antisemit sau pro-legionar, lucru care se vede în 20 de ani de intervenţii în Parlament, dar va spune "la infinit" că una este opţiunea politică greşită din tinereţe a unor mari oameni de cultură şi alta este ceea ce au făcut ei pentru cultura românească. 

Deputatul Aurel Vainer a declarat în plenul reunit al Parlamentului că nu este de acord cu nominalizarea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administraţie al TVR, precizând că va vota împotrivă. 

"Salutăm ideea adoptării unor decizii privind CA al TVR, o problemă însă ni se ridică în legătură cu propunerea PNL, partid care a iniţiat Legea 217/2015 în care se combat naţionalismul, extremismul, cultul persoanelor implicate în astfel de activităţi. În TVR şi în presa română au avut loc diverse manifestări pe această temă. Doamna Oana Stănciulescu, ziaristă recunoscută de înaltă calitate, s-a implicat fundamental în acest proces de a combate legea, care a fost propusă şi iniţiată de PNL. Vreau să punctez atitudinea pro aducerea pe primul plan a mişcării legionare şi a unor liderii ai mişcării legionare – este vorba de poetul Radu Gyr, care a fost un pilon al mişcării legionare", a spus Aurel Vainer.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă