12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportComisia SRI deschide condică de reclamații, cu ajutorul PSD: Forul va analiza...

Comisia SRI deschide condică de reclamații, cu ajutorul PSD: Forul va analiza plângerile persoanelor care se consideră abuzate de Serviciul Român de Informații și va monitoriza rapoartele privind interceptările | EXCLUSIVITATE

Analizarea plângerilor persoanelor care se consideră abuzate de serviciul secret, monitorizarea rapoartelor privind interceptările SRI și sesizarea organelor de cercetare penală se numără printre atribuțiile suplimentare ale Comisiei SRI.

Noul regulament al Comisiei SRI lărgește sfera controlului acestui for parlamentar. Potrivit documentului aprobat de comisie, acest for va verifica modul în care SRI asigură respectarea în cadrul activității de informații a drepturilor și libertăților persoanelor. De altfel, sfera plângerilor care pot ajunge la comisie este destul de largă. Pe de o parte, vor fi analizate și cercetate, la cererea comisiilor de apărare, sesizările cetățenilor care „se consideră lezați în drepturile și libertățile lor, prin mijloacele de obținere a informațiilor privind securitatea națională” . De asemenea, parlamentarii din comisie examinează și soluționează celelalte plângeri și sesizări ce-i sunt adresate în legătură cu încălcarea legii de către SRI.

Parlamentarii vor analiza rapoartele trimestriale ale SRI privind punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești privind acte de culegere a informațiilor prin restrângerea unor drepturi. În rapoarte se va menționa natura motivelor în funcție de amenințări, durata restrângerilor, relevanța și destinația informațiilor obținute. O altă atribuție vizează monitorizarea îndeplinirii de către SRI a cerințelor legale în ceea ce privește măsurile care presupun „restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești”. În situația respingerii unor astfel de solicitări, de către ICCJ, comisia verifică „oportunitatea și temeinicia unor astfel de măsuri”.

Ce instituții poate sesiza comisia

Mai nou, Comisia SRI sesizează, după caz, organele de cercetare penală, dar și alte instituții precum Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, ministere în situația în care se constată „posibile încălcări ale legii” de către SRI. Comisia se poate sesiza din oficiu cu privire la acele acțiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau ar crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia.

Noul regulament, adoptat de Comisia SRI, urmează să fie votat de Parlament într-o ședință a plenului reunit. Modificările apar în contextul în care Comisia SRI i-a audiat pe Andreea Cosma, deputat PSD, trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu,  și pe fostul ofițer SRI Daniel Florea. Implicarea lui Țuțuianu într-o operațiune legată de familia Cosma este -discutabilă din punct de vedere juridic.

Regulamentele parlamentare interzic formarea de comisii de anchetă pe subiecte aflate deja pe rolul justiției. Or, noul regulament al Comisiei SRI pare menit să rezolve tocmai această problemă. De menționat că, anterior, Țuțuianu recunoscuse că verificările vizează întreaga familie Cosma, afirmând că sesizarea se referă la „instrumentarea unor dosare penale, inclusiv dosare penale în care dânsa sau membri ai familiei au calitatea de -învinuit, de inculpat sau sunt trimiși în judecată”. Mircea Cosma, fost președinte al CJ Prahova, și fiul său, Vlad Cosma, fost deputat, au fost condamnați pentru corupție.    

Protecție pentru membrii comisiei

Potrivit unui alt articol, la solicitarea comisiei, SRI poate asigura, în condițiile legii, protecția membrilor comisiei. În cazul în care comisia solicită participarea la lucrările ei a unor ofițeri sau a directorului SRI, prezența acestora este obligatorie. La încheierea ședințelor comisiei, președintele comisiei poate face declarații de presă în legătură cu subiectele examinate.

În zona financiară, comisia examinează proiectul de buget al SRI, prezintă propuneri comisiilor de specialitate. De asemenea, controlează fondurile primite prin bugetul de stat, dar și destinația fondurilor și mijloacelor extrabugetare pentru SRI. Parlamentarii din comisie vor verifica și modul de respectare a dispozițiilor legale privind funcționarea regiei autonome, societăților de producție, instituțiilor sanitare și asociațiilor cu caracter social–sportiv din cadrul SRI.

Comisia SRI va iniția proiecte de legi în domeniul siguranței naționale, va examina propuneri în domeniu, în vederea întocmirii unor rapoarte. La ora actuală, comisia nu are dreptul de a elabora proiecte de lege în domeniul siguranței naționale. Ultima dată când a existat o astfel de inițiativă, Parlamentul a constituit o comisie specială pentru elaborarea legilor siguranței naționale.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă