13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportParlamentarii au început dezbaterea Legii bugetului. USR a anunțat că nu va...

Parlamentarii au început dezbaterea Legii bugetului. USR a anunțat că nu va vota proiectul. Grindeanu: Putem contribui la îmbunătățirea calității vieții românilo, fără a pretinde că mulțumim pe toată lumea

UPDATE 15.11: Președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, susține că proiectul de buget „riscant”.

Aș caracteriza acest buget ca fiind un buget imprudent, riscant, pentru că pleacă de la premise ideale sau idealiste. Și vă spune un om care a mai văzut acest film în 2009, când Comisia Națională de Prognoză dăduse pentru 2009 o creștere de 5,6% și a fost o creștere negativă de 7,1%. De aceea, nu pot să nu vă spun că am senzația privind la legile care au guvernat întocmirea acestui buget că avem două trenuri care merg pe aceeași linie din direcții opuse, fiecare cu 100 km/h, iar în regulatorul de circulație avem un om de la mișcare care e beat. ‘Mișcăristul’ este beat, de ce dă drumul celor două trenuri în condițiile în care unul mărește cheltuielile și celălalt tren scade veniturile?”, a precizat Băsescu, la dezbaterea în plenul reunit al Parlamentului.

El a criticat datele macroeconomice menționate în sinteza bugetului pe 2017. „Cifrele majore înscrise în sinteza bugetului sunt următoarele — creștere economică 5,2%. În opinia mea, este o creștere imprudent luată în calcul și ar fi trebuit să se meargă pe o creștere economică de 4%, dar nu o consider, încă, cea mai mare eroare, pentru că nu putem contrazice Comisia Națională de Prognoză. În schimb, mergeți pe ideea că se vor colecta 31,2% din PIB, în condițiile în care, anul trecut, s-a colectat 29,6%. Soluția corectă, având în vedere că se introduce și legea prevenției fiscale era să mergem pe o colectare de 30%. Asta arată că s-au umflat cifrele în buget cu circa 10 miliarde de lei”, a continuat Băsescu.

El a reamintit că, începând din 2017, nu se mai colectează la buget mai multe taxe, cum ar fi taxa pe stâlp, acciza la combustibil și, de asemenea, s-a redus TVA de la 20% la 19%. „Asta înseamnă alte 10 miliarde de lei mai puțin la buget. Premisa corectă era să plecăm de la 24 de miliarde de lei mai puțin decât a prognozat Guvernul, plus încă 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 44 de miliarde de lei deficit, adică 5,3%. Cu certitudine va fi depășit deficitul bugetar. Probabil, că alianța PSD-ALDE și-a propus să nu mai țină cont de parametrii necesari atingerii criteriilor de la Maastricht în vederea intrării în zona euro”, a mai spus el.

 14.52: Bugetul pentru 2017 se va încadra în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu.

„Bugetul anual este, cu siguranță, un moment important pentru România, pentru Guvern și pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele și toate programele publice pe termen scurt și mediu. Este poate singurul moment în care semnificația cuvintelor din declarațiile politice este înlocuită cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat și al asigurărilor sociale. Putem astfel contribui la îmbunătățirea calității vieții românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulțumim pe toată lumea. Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei și pe o creștere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Premierul a adăugat că estimări recente ale unor instituții internaționale converg către „o evoluție economică în anul 2017 asemănătoare cu cea avută în vedere la fundamentarea bugetului”. 

„Nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute pentru anul 2017 este de 37,7% din PIB, iar pe termen mediu 2017 — 2020 se va situa sub 40% din PIB. O inflație medie anuală de 1,4%, un câștig mediu salarial de 2.274 de lei și un curs mediu al euro de 4,46 lei”, a arătat premierul.

 13.20: A început dezbaterea proiectului de buget.


Plenul comun al Parlamentului se va reuni, luni, începând cu ora 13.00, pentru a dezbate și aproba proiectul Legii bugetului de stat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.


UPDATE 12.18:  Uniunea Salvați România (USR) nu va vota proiectul bugetului de stat pe 2017, pe motiv că este „nerealist” și „împinge România într-o prăpastie bugetară majoră”, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna.

„USR a depus 125 de amendamente. După dezbaterile care au avut loc în comisii, sâmbătă și duminică, sunt în măsură să vă spun că Uniunea Salvați România nu va vota acest buget. Este un buget care împinge România într-o prăpastie bugetară majoră. Este bazat pe o perspectivă de creștere total exagerată și, mai grav, de creștere care a fost modificată politic, o dată ce acest Guvern a venit la putere. Comisia Națională de Prognoză, care este organul statului însărcinat să facă această prognoză, (…) avea o creștere estimată de 4,3% care, după alegeri, s-a transformat în 5,2%, exact atât cât avea programat programul PSD și exact atât cât avea PSD nevoie ca să facă toate cheltuielile pe care și le-a propus. Aceste cheltuieli sunt subevaluate. Avem o subevaluare masivă a cheltuielilor pentru asistență socială, între 1,4 și 1,5 miliarde, avem cheltuieli cu dobânzile care sunt subevaluate. Ne referim aici la dobânzi contractuale pe care statul român e obligat să le plătească conform angajamentelor sale și avem avem o subestimare grosolană, de 1,5 miliarde, a contribuției României la UE”, a afirmat Barna, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.


La ora 10.00, comisiile de specialitate trebuie să întocmească rapoartele pentru cele două acte normative și să le înainteze conducerii celor două Camere. La ora 11.00, va avea loc o ședință comună a birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru a stabili timpii de dezbatere în plen.

Sâmbătă și duminică, comisiile reunite de buget-finanţe au audiat reprezentanţii ordonatorilor principali de credit şi au aprobat sumele alocate fiecăruia dintre ei.

Bugetul este construit pe o creştere a Produsului Intern Brut de 5,2%, cu un deficit fiscal de 3%. Veniturile estimate sunt de 254,1  miliarde de lei, iar 278,1 miliarde vor reprezenta cheltuielile. Rata inflaţiei luată în calcul este de 1,4%, iar rata şomajului de 4,3%. În cursul zilei de vineri, bugetul a primit avizele comisiilor de specialitate, iar sâmbătă şi duminică a intrat în dezbaterea comisiilor de buget-finanţe pentru elaborarea raportului

Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, în valoare de 56,8 miliarde lei, a fost adoptat tot duminică, în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanţe, fondurile fiind cu 8,83% mai mari faţă de anul precedent.


Bugetul Apărării Naţionale, în valoare de 2% din PIB, a fost aprobat, sâmbătă, de comisiile de Buget-Finanţe. Sunt prevăzuţi bani pentru blindate şi echipamente militare

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost aprobat, sâmbătă, în comisiile de Buget-Finanţe. Valoarea acestuia atinge 16,3 miliarde de lei. Sunt prevăzuţi bani pentru blindate, platforme de transport şi echipamente militare.


 Bugetul SRI a fost adoptat, în unanimitate, de Comisiile de buget-finanțe

Bugetul Serviciului Român de Informații (SRI) a fost adoptat, sâmbătă, în unanimitate, de Comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului.


 Comisiile parlamentare de specialitate au început dezbaterile privind Legea bugetului. Aviz favorabil pentru proiectele de buget ale mai multor instituții

Comisiile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au început, vineri, dezbaterile privind proiectul Legii bugetului de stat și al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017.


 

 

 

 

 

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă