Proiectele ciudate ale deputatului Remus Cernea. Cel mai nou: schimbarea soneriei din Camera Deputaților

de Paul Filimon , 13 februarie 2015 - stire actualizata la ora 00:02, 14 februarie 2015
Proiectele ciudate ale deputatului Remus Cernea. Cel mai nou: schimbarea soneriei din Camera Deputaților

Deputatul independent Remus Cernea este, înainte de a fi om politic, un activist cunoscut pentru numeroasele acțiuni civice care vizează apărarea și promovarea drepturilor omului, în special a libertății de exprimare și de gândire, indiferent de convingeri sau credințe, respectarea principiului democratic al separării dintre stat și biserică, sau pentru respectarea dreptului de a alege și de a fi ales.

Ca om politic, după ce i-a fost consilier personal premierului Ponta, el a reuşit să câştige un mandat de deputat pe listele USL. După o perioadă scurtă, deputatul s-a decis să renunţe la Uniunea condusă de Crin Antonescu şi Victor Ponta şi a devenit deputat independent. Aşa a crezut el că îşi poate pune în aplicare proiectele.

CITEŞTE ŞI  Senatul respinge legea privind recunoaşterea delfinilor drept persoane non-umane

Proiectele lui Remus Cernea

- Delfinii, persoane-umane

Cernea a propus un proiect de lege prin care delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane, iar ţinerea lor în captivitate să fie interzisă. Deputatul susţinea atunci că a iniţiat proiectul de lege după ce a aflat de o concluzie a unor oameni de ştiinţă care stabiliseră, în 2010, că delfinii trebuie consideraţi fiinţe non-umane. Evident, legea avea şi sancţiuni pentru cei care nu ar fi respectat-o. Cernea propunea ca pedepsele să fie echivalente cu cele prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. De asemenea, deţinerea în captivitate a delfinilor ar fi urmat să fie interzisă. Iniţiativa a primit raport de respingere din partea Comisiei pentru mediu, raport care a fost însușit de senatori, cu 95 de voturi "pentru", cinci voturi "împotrivă" şi cinci "abţineri". În iunie, şi plenul Senatului în calite de primă Cameră sesizată a respins inițiativa legislativă. Ulterior, şi Camera Deputaţilor a respins proiectul.

CITEŞTE ŞI   Ceartă în Parlament, între Zgonea şi Cernea, din cauza hainelor 

- Autostrăzile şi broaştele

Cernea promisese, pe vremeaa când era încă unul dintre consilierii premierului Ponta, că va milita pentru o lege prin care animalele să aibă locuri speciale de trecere pe autostrăzi și a dat exemplul unor măsuri similare promovate în Germania. "Se pot face podete sau tuneluri pe sub autostradă, nu ar fi niște costuri uriașe, dar eu zic că ar fi o notă de civilizație, adică da, avem nevoie de autostrăzi, să ne dezvoltăm această țara, autostrăzile sunt sângele economiei naționale, dar haideți să le facem cu cap, într-un spirit european și să avem grijă față de animale. Ele de ce să fie sacrificate? Noi oamenii nu suntem o specie cu drepturi exclusive asupra planetei, trebuie să respectăm și dreptul altor specii de a există", a susţinea Remus Cernea. 

- Reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex

Cernea îşi propusese să promoveze şi un proiect de lege care să reglementeze parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex, deoarece, susţinea el, acest model există deja în mai multe ţări din Europa. "Eu susțin (...) Drepturile Omului pentru toți cetățenii. Noi nu considerăm că anumiți cetățeni ar trebui discriminați în vreun fel pentru niciun motiv pentru că ar fi femei, pentru că ar aparține unei minorități naționale sau unei minorități sexuale.(...), a spus Remus Cernea atunci. El a explicat că parteneriatul civil ar fi un avantaj și pentru persoanele heterosexuale care nu doresc oficializarea relației deoarece, dacă unul dintre parteneri i-ar lăsa celuilalt o moștenire, aceasta nu ar mai putea fi atacată în instanţă.

CITEŞTE ŞI  Remus Cernea a anunțat că va înființa Mișcarea pentru Oameni, Natură și Animale 

- Stilul vestimentar

În sesiunea de toamnă a anului 2013, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, avea în plan să impună un cod vestimentar în rândul deputaţilor. Zgonea susţinea atunci că fiecare parlamentar trebuie "să aibă o ţinută demnă şi oficială” şi, ca atare, ar fi urmat să fie interzise fustele scurte, rochiile decoltate, tricourile colorate, dar şi blugii. Majoritatea aleşilor a fost de acord, excepţie făcând doar Remus Cernea. "Un astfel de regulament vizează forma şi nu fondul problemelor pe care le are Parlamentul”, susţinea care Cernea care a mai spus că nu va accepta să se tundă sau să renunţe la tricourile cu trupe rock. "Nimeni să nu cuteze în Parlament să se atingă de pletele mele. Eu voi rămâne acelaşi. Îmi pregătesc tricourile cu Metallica, cu Pink Floyd şi cu alte trupe rock special să le duc în Parlament”. 

- Soneria de la Camera Deputaţilor, asurzitoare

Deranjat de zgomotul prea asurzitor al soneriei, deputatul a solicitat în urmă cu câteva zile conducerii Camerei să schimbe soneria. Şi asta spre binele tutror deoarece, crede el, intensitatea sunetului este mult prea mare, ”probabil chiar peste limita maximă de zgomot admisă de lege pentru spaţii închise, care este de 35 decibeli”, dar şi din pricina faptului că are o eficienţă redusă pentru că puţini deputaţi nu ţin cont de ea şi nu intraă la sedinţele din Plen. ”Ascultat timp de minute întregi, 15 – 20 sau chiar mai mult, şi repetat uneori de 3-4 ori pe zi, sunetul produce disconfort persoanelor aflate la nivelul P1”, işi justifica Cernea solicitarea.

CITEŞTE ŞI  Remus Cernea a părăsit Partidul Verde

Comentarii

 • aaa

  16 februarie 2015 8:07

  ALDE, daca ti-e scarba mai du-te in ******* noastra si nu mai citi RL

  raspunde comentariului
 • ALDE

  15 februarie 2015 8:39

  Mi-e scarba si de jurnalismul vostru de ***** si de comentatorii vostrii de pestera.

  raspunde comentariului
 • kiki

  14 februarie 2015 13:24

  un jmecheras care sa folosit de usl pentru a acastiga un loc cald si apoi a sters putina. asta se numeste oportunism si cam atat. ideile alea asa zise ale lui sunt copy past din alte tari si fac putin tam tam in ro deoarece majoritatea romanilor sunt cam spalati pe creier de catre comunisti .

  raspunde comentariului
 • aaa

  13 februarie 2015 16:50

  Peste cativa zeci de ani aceste ineptii ale lui Cernea or sa devina niste lucruri normale. Prefer unul ca el cu idei nastrusnice decat hotii din parlament

  raspunde comentariului
 • CIUDATUL

  13 februarie 2015 16:48

  ARE LOCUL ASIGURAT in parlamentul CIUDATILOR.

  raspunde comentariului
 • dihanie flocoasa

  13 februarie 2015 15:21

  singurul individ non-uman ce a fost muscat de capra neagra.

  raspunde comentariului
 • d-le Filimon,

  13 februarie 2015 14:48

  cred ca bagati in seama prea mult un ins ratacit, ca multi altii, prin Parlament si care in mod normal nu are ce sa caute si ce sa faca intr-o asemenea institutie...

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design