Proiect: Studiile postuniversitare, de master şi de doctorat ar putea fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii

de Roxana Petre , 16 iulie 2017 - stire actualizata la ora 18:58, 16 iulie 2017
Proiect: Studiile postuniversitare, de master şi de doctorat ar putea fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii

 

Studiile postuniversitare, de master şi de doctorat ar putea fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii, indiferent de numărul de ani şi de instituţii absolvite, potrivit unui proiect de lege depus de trei parlamentari PNL. Ei motivează necesitatea actului normativ precizând că, în România, munca intelectuală este tratată „superficial”, potrivit News.ro.

Potrivit Legii pensiilor, în acest moment se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, precum studiile la zi în învăţământul universitar. Proiect de lege prevede că acestor studii se adaugă şi cele postuniversitare, şi cele ale programelor universitare de master şi de doctorat.

„Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii. Ideea acestui proiect are la bază şi o argumentare logică: munca fizică este contabilizată prin diferite acte normative ca şi vechime în activitate, în timp ce pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale sunt necesare tot felul de documente, dovezi şi chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înţeleg surmenajul psihico-intelectual", se arată în proiect.

Parlamentarii PNL consideră că valoarea intelectuală a fost „tratată superficial", iar prestaţia celor care intră în categoria "gulerelor albe" este "dusă la derizoriu".

Proiectul a fost iniţiat de senatorul Cătălin Toma şi cosemnat de senatorul Marius Nicoară şi de deputatul Daniel Gheorghe. El a fost depus în Senat.

Comentarii

 • marginean

  17 iulie 2017 14:35

  mai este un argument contra daca in scolile pana la bacalaureat sunt o multime de performante romanesti la concursuri internationale, doctoratele si postuniversitarele romanesti s-u evidentiat pana acum numai la politicieni care se impauneaza cu tot felul de patalamale pentru ca da bine, nu am auzit de o lucrare de doctorat din Romania care sa fi facut furori in lumea stiintifica de peste hotare. Daca legea va trece, se va mari in mod miraculos " interesul" anumitor "elite" ale societatii in a se perfectiona postuniversitar , respectiv gostwrite-iir vor avea mult de lucru.

  raspunde comentariului
 • marginean

  17 iulie 2017 14:19

  daca studiile universitare au ca scop invatarea unei meserii cu care sa-ti castigi existenta si sa-ti platesti taxele, ceea ce urmeaza e strict in scop personal si serveste numai carierei , nu aduce nici un serviciu comunitatii, nu vad de ce ar fi favorizata la pensie, cand fondul de pensie e alimentat de cei ce muncesc.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design