18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportLive VIDEO. Sorin Grindeanu, după ședința de Guvern: S-au discutat mai multe...

Live VIDEO. Sorin Grindeanu, după ședința de Guvern: S-au discutat mai multe acte legate de Legea Sănătății

UPDATE 18.10: La sfârșitul ședinței e Guvern, premierul Sorin Grindeanu a declarat că s-au discutat mai multe acte ale Legii Sănătății, printre care și transplantul pulmonat de la Spitalul Sfânta Maria.

"Am avut mai multe acte discutate in sedinta de guvern. Îl rog pe domnul ministru al sănătății să vă transmită detaliile. Ministrul Sănătății nu a fost azi la ședința de Guvern, dar au fost discutate mai multe teme din sănătate", a spus Sorin Grindeanu.


16.19: A început ședința de Guvern. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, a vorbit, la începutul ședinței, despre Legea prevenției.

„Astăzi am ridicat pe site-ul instituției textul Legii prevenției, inclusiv anexa care cuprinde toate contravențiile în număr de 33, ce urmează a fi propuse. Este o componentă legislativă mult așteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar și pentru o mai bună funcționare a administrației locale. Intrăm astfel în etapa unei consultări extinse a prevederilor acestei legi. Este un prim pas în emanciparea actului de control atât de necesar redinamizării mediului de afaceri și administrației publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până pe data de 1 mai, perioadă în care absolut toți cei interesați de îmbunătățirea acestui proiect pot depune propuneri", a spus Petrescu.

Potrivit acestuia, doi piloni definesc legea, respectiv informarea și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control. „Unul este informarea agenților economici, persoane fizice sau juridice, autorităților publice și crearea cadrului optim de educare, informarea acestora prin mai multe instrumente. Este un portal unic, care va conține toate elementele referitoare la toate drepturile și obligațiile pe care persoanele fizice sau juridice verificate le au în raport cu organismele de control și invers. 90-95% dintre firmele din România sunt companii cu până în nouă angajați. Este foarte greu să ceri unui antreprenor să cunoască un univers de restricții. Noi venim în întâmpinarea lui cu acest portal, astfel încât toți să fie în poziția să găsească toată informația centralizată într-un singur loc. Nu putem decupla mediul de afaceri de administrația publică. Ne dorim o simplificare, o fluidizare a procedurilor, o prevenție a tot ce înseamnă identificarea contravențiilor pe tot spectrul de afaceri, fie el de stat sau privat", a spus ministrul.

El a mai arătat că, de prevenție, contravenientul beneficiază o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii. „Un al doilea pilon este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancțiunii contravenționale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancțiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere, care conține un termen de până la 90 de zile și un set de măsuri de remediere. La finalul termenului de control, organul de control revine și, dacă respectivul agent economic nu s-a pus în legalitate, este sancționat potrivit legii în vigoare. Prevenția se aplică doar acelor fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încălca legea este evidentă și care nu reprezintă un grad de pericol ridicat. Contravenientul beneficiază de prevenție o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertisment", a explicat Alexandru Petrescu.

 


Programele naționale de sănătate pentru 2017 și 2018 sunt pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi, care începe la ora 16.00. Totodată, pe agenda de zi figurează și modificarea unei Ordonanțe privind o serie de măsuri fiscal-bugetare.

 Potrivit Biroului de presă al Executivului, în cadrul ședinței se va supune aprobării un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.

Mai mult, pe ordinea de zi se află un proict de Ordonanță pentru adoptarea unor măsuri fiscal bugetare, cât și un proiect pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Totodată, pe agenda Executivului este și un proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr.720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Un alt proiect de hotărâre pe ordinea de zi vizează modificarea unor prevederi ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art.13 alin. 3 şi 4 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1.217/2003.

Un alt proiect ce va fi adoptat de Guvern privește completarea art. 10 din HG 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. 

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă