Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, ar fi trimis un e-mail către procurorii din cadrul instituției de forță în care le-ar fi spus că cel care a făcut înregistrările apărute în spaţiul public va fi numit infractor, precizând că instituţia nu ar trebui să se identifice cu acesta, potrivit Mediafax.
În mesajul transmis online, șefa DNA ar fi reiterat că înregistrările apărute în spaţiul public sunt un "trucaj grosolan" pentru că "unele afirmaţii nu au fost făcute deloc în acea şedinţă de lucru". Kovesi i-ar fi anunţat pe subordonaţi că serviciul tehnic a făcut o evaluare preliminară a înregistrării constatând că "există intervenţii pe înregistrare prin adăugarea, suprapunerea sau îmbinarea unor sunete/zgomote/cuvinte", precizând că "acel trucaj" oferă "indicii bune pentru anchetă".
"Trebuie să răspundă în faţa legii cel/cea care a înregistrat ilegal şi a dat public înregistrările cu şedinţa de lucru internă a DNA (spun cel/cea pentru că cercul limitat de suspecţi are şi "ea" şi "el" dar îl vom numi de acum încolo infractor – fără gen – pentru că asta este). În acest moment avem conturat un cerc de suspecţi şi vom afla cine este vinovat de această faptă.
Mulţumesc celor care au dat informaţii utile în acest sens. De altfel eu am mai dat un mail cu puţin timp în urmă, în care spuneam unor colegi să aibă grijă cu cine ş ice vorbesc. Mai ales după ce un mail trimis de mine a fost dat lui Şerban Nicolae care l-a citit direct la TV. Şi ştiţi ceva?
Oamenii se laudă cu ce află sau cu ce sms-uri/discuţii pe whatsapp sau telegram au cu cei din DNA. Aşa încât, aşa cum v-am spus, se află cine a făcut asta şi se află de ce. Acum rămâne să răspundă penal pentru asta. Probabil după mailul meu cel/cea care furniza toate bârfele unor persoane din afara DNA a stat cuminte câteva zile spunându-şi că, dacă nu i s-a spus nimic probabil nu se ştie.
Nu! Va răspunde penal pentru furnizarea unor informaţii aşa cum va răspunde şi pentru înregistrarea ilegală pe care a furnizat-o în afara DNA. Cum spuneam, lumea e mica şi aşa ceva se află mereu", le-ar fi spus Kovesi procurorilor din DNA.
Procurorul şef al DNA le-ar fi cerut celor din subordine să fie uniţi şi să le arate oamenilor "că DNA înseamnă tot ceea ce era în ianuare, când au ieşit în stradă" să îi susţină şi "că DNA nu este un infractor care înregistrează ilegal. (..) Să nu lăsăm un un infractor ca alături de infractori disperaţi investigaţi de noi să ne intimideze sau să ne timoreze", ar fi spus Kovesi, a mai adăugat sursa citată.
Cei trei procurori DNA care au sesizat Inspecţia Judiciară, referitor la exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor, susţin că şefa DNA s-a implicat în anchetă şi a încercat intimidarea magistraţilor, scopul unic al dosarului privind înregistrările fiind de depistare a celui care le-a făcut.
Laura Codruţa Kovesi ar mai fi scris în e-mail că toţi procurorii care nu corespund standardelor profesionale şi etice au plecat deja sau vor pleca, precizând şi că şedinţele de lucru ar trebui înregistrare, iar la intrarea în sediul DNA să fie efectuat un control amănunţit şi procese verbale, întrucât sunt avocaţi care vin la procurori "ca la ei acasă" şi "stau la discuţii fără să aibă audieri".
"În egală măsură trebuie să verificăm şi activitatea grefierilor, a poliţiştilor, a specialiştilor. Din păcate, unii au un aer de superioritate acum şi spun: uite ce fac procurorii, se înregistrează între ei", ar mai fi spus Kovesi.
Informarea transmisă de Kovesi procurorilor a fost invocată şi de cei magistraţi din DNA care au sesizat Inspecţia Judiciară după ce au fost citaţi în dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor apărute în spaţiul public, dintr-o şedinţă a DNA. Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Nicolae Mariu au sesizat Inspecţia Judiciară referitor la exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor, susţinând că şefa DNA s-a implicat în anchetă şi a încercat intimidarea magistraţilor, scopul unic dosarului privind înregistrările fiind de depistare a celui care le-a făcut.
Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să revoce doi procurori din funcție, pe motiv că nu mai respectă codul deontologic. Cei doi au sesizat Inspecția Judiciară, după ce li s-ar fi cerut să facă testul poligraf, informază surse citate de Mediafax.
La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să <<decapaţi>> instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“.
În replică, DNA a precizat că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere". Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a discuţiilor, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şedinţele cu procurorii nefiind publice. Secţia pentru procurori va lua o decizie pe 4 iulie.
Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că au fost audiaţi toţi magistraţii care au participat la şedinţele respective, solicitându-se şi realizarea testului poligraf.
Procurorii ar fi sesizat Inspecția Judiciară
Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară după ce ar fi primit citaţii în dosarul deschis ca urmare a apariţiei înregistrărilor cu Codruţa Kovesi, în care li se solicita efectuarea testului poligraf, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.
Sesizarea făcută de Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin a fost înregistrată săptămâna aceasta, fiind vizată conducerea DNA, potrivit reprezentanților Inspecţiei Judiciare. Pentru doi dintre cei trei procurori, şefa DNA a cerut revocarea din funcţie.