19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportPrim-ministrul Dacian Cioloș face un anunț care paralizează inculpații cu averi sechestrate...

Prim-ministrul Dacian Cioloș face un anunț care paralizează inculpații cu averi sechestrate în marile dosare de corupție. Procurorul General Augustin Lazăr: În 2015, valoarea bunurilor sechestrate a ajuns la 2,7 miliarde de euro

Procurorul general al României a anunțat o creștere spectaculoasă, în 2015, a bunurilor sechestrate, precum și a prejudiciilor produse de inculpați. Față de 2011, acestea au crescut cu 400%. 

„Dacă în 2011 totalul prejudiciilor produse de inculpaţi a fost de circa două miliarde de lei,  în 2015 această valoare a ajuns la circa 10 miliarde de lei. Dacă folosim aceeaşi perioadă de comparaţie 2011 – 2015, valoarea măsurilor asiguratorii a crescut la fel de spectaculos de la circa un miliard la circa 12 miliarde de lei în 2015. Comparând doar creşterea valorii măsurilor asiguratorii, observăm că există o creştere semnificativă de circa 400%”, a afirmat Lazăr. 

El a precizat că procurorii au dispus în mod continuu măsuri asigurătorii menite să contribuie eficient la recuperarea prejudiciilor săvârşite prin infracţiuni, îndeplinind toate cerinţele legale pentru valorificarea bunurilor respective. 

Augustin Lazăr a adăugat că justiţia nu poate fi considerată completă fara recuperarea bunurilor, fără o justiţie restaurativă.

“Măsuri asigurătorii se iau în multe cazuri, dar dimensiunea managementului este esenţială, şi asta se regăseşte în atribuţiile noii instituţii, ANABI. Este de observat preocuparea mondială pentru dezvoltarea unui cadru normativ în acest domeniu”, a mai spus procurorul general al României.

Augustin Lazăr a precizat că Ministerul Public a desemnat trei procurori care participă la reuniunile Agenţiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) şi este analizată posibilitatea de detaşare a altor procurori în cadrul acestei instituţii.  

Premierul Dacian Cioloș: Actul de justiție este incomplet fără recuperarea bunurilor obținute ilicit

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi dimineața, la începutul unei conferințe pe tema recuperării prejudiciilor, că a fost creată o agenție în acest sens. Totodată, șeful Executivului a precizat că fondurile recuperate de Agenția Națională a Bunurilor Obținute Ilicit for merge spre educație, sistemul de sănătate și către proiecte sociale.

„Ideea de la care am pornit în a progresa în acest an în activarea acestei agenții este că actul de justiție este incomplet fără recuperarea bunurilor obținute ilicit. Altfel riscăm să slăbim actul de justiție și forța sistemului judiciar. De la acest principiu am pornit atunci când am luat decizia să operaționalizăm Agenția Națională a recuperării bunurilor obținute ilicit. (…) Doamna ministru Prună și-a luat angajamentul ca, până la finalul mandatului, să avem această agenție operațională”, a precizat premierul Dacian Cioloș la Conferința Pan-Europeană a Oficiilor de Recuperare a Creanțelor. Citiți aici mai multe detalii!

 

 

 

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă