4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportProcurorul general al României, Augustin Lazăr, după întâlnirea cu ministrul Justiției: Am...

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, după întâlnirea cu ministrul Justiției: Am avut o discuție despre progresele realizate în cadrul MCV

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că la întâlnirea cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a discutat despre progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), potrivit Agerpres.

UPDATE 18.45:  Ministerul Justiței a transmis un comunicat de presă prin care spune că discuțiile au fost făcute pentru "pregătirea misiunii MCV ce va avea loc la începutul lunii mai".

Astăzi, 24 aprilie 2017, la sediul Ministerului Justiției a avut loc reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupției (Comisia MCV), înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 216/2012 privind accelerarea implementării obiectivelor de referință prevăzute în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).

Comisia MCV a fost convocată de ministrul justiției, în vederea pregătirii misiunii MCV ce va avea loc la începutul lunii mai și pentru discutarea măsurilor ce vor fi abordate pentru aducerea la îndeplinire a recomandărilor din raportul Comisiei Europene publicat la 25 ianuarie 2017. Lucrările Comisiei MCV au fost conduse de ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

La lucrările Comisiei au participat: doamna Marieta Safta, secretar de stat în cadrul ministerului justiției, doamna Ana Birchall, ministru delegat pentru afaceri europene, președintele CSM, doamna Mariana Ghena, vicepreședintele Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Gabriela Bogasiu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, domnul Augustin Lazăr, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi și președintele Agenției Naționale de Integritate, domnul Bogdan Stan. Toți cei prezenți au salutat inițiativa Ministerului Justiției de a convoca Comisia MCV, exprimând un angajament unanim de cooperare și de unire a eforturilor pentru realizarea obiectivului comun de îndeplinire a Recomandărilor MCV, în constatarea caracterului ireversibil al progreselor înregistrate până în prezent.

Au fost abordate teme de interes pentru sistemul judiciar, între care: stabilitatea și predictibilitatea cadrului normativ, abordarea agendei legislative cu respectarea standardelor de transparență și dialog, implicarea sistemului judiciar în toate temele ce privesc buna funcționare a acestuia, asigurarea independenței justiției și prezentarea garanțiilor de ireversibilitate a progreselor deja realizate.

Domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, a enumerat, cu titlu de concluzii, câteva principii ce vor ghida acțiunile următoare: obligația de loialitate față de valorile constituționale ce vizează toate instituțiile implicate în proces, respectarea obligației de punere în acord a legislației naționale cu Constituția în urma deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională în toate materiile. Ministerul Justiției va demara un amplu proces de consultare a sistemului judiciar cu privire la identificarea problemelor ce decurg din aplicarea noilor coduri și a propunerilor pentru remedierea acestora.

Ministrul delegat al afacerilor europene, Ana Birchall, a subliniat că, în calitatea sa de coordonator al afacerilor europene, va continua să mențină un dialog intens cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru prezentarea progreselor României în domeniile vizate de MCV. In cadrul acestui dialog vor fi promovate în continuare eforturile comune ale instituțiilor românești de îndeplinire a celor 12 recomandări ale Comisiei stabilite prin ultimul raport MCV, din ianuarie 2017, pe baza unei înțelegeri clare, fără echivoc, a acestora, precum şi a unui calendar precis, predictibil. A reafirmat faptul că îndeplinirea obiectivului de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare reprezintă un proiect fundamental pentru România, atât din perspectiva asumării de către ţara noastră a Președinției rotative a Consiliului UE, în semestrul I 2019, cât şi din perspectiva implicațiilor pentru participarea sa la ansamblul politicilor europene.

A fost reafirmat angajamentul de strânsă cooperare interinstituțională și de construire a unui mesaj unitar și coerent, fiind amintit scopul Guvernului României de a lua toate măsurile ce se impun pentru finalizarea MCV înainte de preluarea de către România a președinției rotative a Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019."

"Am avut o discuție despre progresele realizate în cadrul MCV", a precizat Augustin Lazăr, la finalul întâlnirii de la MJ.

La rândul său, președintele CSM, Mariana Ghena, a arătat că, în cadrul întrevederii, au avut loc discuții preliminare cu privire la întocmirea raportului pe MCV.

"Am onorat invitația domnului ministrul al Justiției vizavi de discuțiile preliminare cu privire la întocmirea raportului pe MCV. Anterior, am trimis punctul de vedere al CSM cu privire la aspectele pe care noi le găsim relevante a fi inserate în conținutul proiectului. (…) Am ascultat și punctele de vedere exprimate de ceilalți reprezentanți ai instituțiilor din sistem și urmează, probabil mâine, să se finalizeze draftul de proiect pe care să-l cunoaștem și noi și apoi să participăm la întâlnirea cu membrii Comisiei (Comisia Europeană — n.r.) în perioada 3 — 5 mai", a spus Mariana Ghena.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, și-a exprimat speranța că ridicarea MCV se poate îndeplini.

"Sunt mulțumită de substanța discuțiilor de astăzi și sunt încrezătoare că acest obiectiv asumat de România — să se ridice MCV prin îndeplinirea celor 12 recomandări într-un calendar exact așa cum a solicitat și premierul Grindeanu și liderii partidelor de coaliție — se poate îndeplini", a precizat Ana Birchall.

Întrebată dacă ar putea fi ultimul an în care România să aibă parte de o evaluare MCV, Birchall a răspuns: "Din partea Ministerului de Externe, care este coordonator, dar lider de filă este Ministerul Justiției, din punctul nostru de vedere ne dorim să se îndeplinească cele 12 recomandări astfel încât, în perioada președinției noastre (n.r. — la Consiliul UE), să nu avem MCV. Lăsând la o parte perioada președinției, așa cum le-am învederat colegilor mei, sunt posibile efecte inclusiv financiare pe anumite politici europene și eu cred că pentru România e bine să nu avem acest MCV, având în vedere că ai alte mecanisme de verificare, cum este Semestrul European".

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă