12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Principesa moștenitoare Margareta se va adresa, miercuri, Parlamentului reunit în ședință...

VIDEO. Principesa moștenitoare Margareta se va adresa, miercuri, Parlamentului reunit în ședință solemnă

Custodele Coroanei, Principesa Moștenitoare Margareta a participat, miercuri, la ședința reunite a Parlamentului pentru a adresa un mesaj în cadrul evenimentului  aniversării Centenarului ”Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri” şi împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare.

UPDATE 12.15:  Principesa Margareta a voRbit despre importanța istorică a evenimentului. Potrivit acesteia, sesiunea găzduită miercuri de Parlament, "instituția fundamentală a democrației și libertăților noastre", are o semnificație "profundă"."Acum un secol, Regele Ferdinand a condus țara în momentele cele mai grele ale istoriei noastre. Străbunicul meu și-a câștigat numele de 'Întregitorul' pentru că alături de bravii săi soldați și de națiune a luptat pentru împlinirea românilor — Marea Unire", a afirmat ea.

"În afară de onorarea trecutului, evenimentul de astăzi arată, în aceste timpuri incerte și pline de pericole, că România este o țară inteligentă, stabilă, care prețuiește continuitatea, care construiește viitorul pe temelia trecutului și care poate deveni un exemplu de echilibru și măsură în continuare", a adăugat Principesa Margareta.

 

UPDATE 12.00: Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri, la ședința festivă a Parlamentului, că este în continuare de actualitate mesajul transmis în urmă cu o sută de ani de Legislativul de la acea vreme și anume că "o națiune își poate pierde teritoriul, populația, capitala și armata, dar rămâne vie și trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament".

"Marcăm împlinirea a 100 de ani de la prima ședință a Parlamentului, ținută la Iași pe vremea când venerabila urbe devenise capitală a României. Avem motive să celebrăm pentru că evenimentul de acum un veac ne transmite o lecție majoră și poate constitui pentru noi toți un izvor de inspirație. La 9/22 decembrie 1916, la ora 12,00, în Sala Teatrului Național din Iași au fost deschise oficial lucrările sesiunii parlamentare ordinare, în prezența Regelui Ferdinand și a membrilor Guvernului, în frunte cu Ionel Brătianu. Corpurile legiuitoare au transmis atunci un mesaj puternic de unitate și de rezistență. Mesajul este simplu și încă actual: o națiune își poate pierde teritoriul, populația, capitala și armata, dar rămâne vie și trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament", a spus Tăriceanu, în discursul susținut în plenul Legislativului.


"Acţiunile politice şi măsurile legislative adoptate de către Parlamentul reunit în refugiu la Iaşi, în timpul Primului Război Mondial, au reformat şi modernizat statul român, fiind totodată expresia unui efort politic conjugat al tuturor partidelor reprezentate în Adunarea Constituantă şi «o operă de solidaritate naţională» în jurul unui proiect de ţară, cum afirma Regele Ferdinand I, în Mesajul Tronului, ţinut cu ocazia deschiderii la Iaşi, a noii sesiuni a Parlamentului, la 15 decembrie 1917", se arată în comunicatul transmis de Casa Regală.

Conducerea Parlamentului a decis printr-un memorandum intern organizarea unei şedinţe solemne consacrată aniversării Centenarului "Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi oraş al Marii Uniri” şi împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare ale statului român: legea agrară şi legea electorală de către Adunarea Deputaţilor şi Senat, reunite la Iaşi.

În contextul şedinţei comune, va fi lansat un album filatelic aniversar conţinând şi o emisiune de mărci poştale formată din patru timbre şi o coliţă dantelată, prcum şi o medalie aniversară a Centenarului – "Iaşi, Oraş al Marii Uniri 1916 – 1918", proiect ce va fi realizat de către Romfilatelia, pentru un tiraj de aproximativ 1000 de bucăţi destinat invitaţilor la eveniment, potrivit memorandumului intern.

Regele Mihai a rostit un discurs de la tribuna Parlamentului, cu ocazia împlinirii a 90 de ani, în data de 25 octombrie 2011.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă