5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPrimărița Gabriela Firea a găsit vinovații pentru haosul din București: A demis...

Primărița Gabriela Firea a găsit vinovații pentru haosul din București: A demis conducerea RATB și l-a înlocuit pe directorul Regiei cu un consilier PSD. PNL susține că este o vendetă internă a social-democraților, iar USR o acuză pe Firea că nu a prezentat nici un raport

UPDATE 11,00: Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a revocat conducerea Regiei Autonome de Transport București (RATB), la cererea primăriței Gabriela Firea. Ea a acuzat Regia că nu a eliberat stațiile de autobuz. Noul director al RATB este un consilier general al PSD. PNL și USR s-au opus revocării membrilor Consiliului de Administrație al Regiei, acuzând că este o vendetă.  

Gabriela Firea s-a declarat nemulțumită că directorul RATB nu a depus un plan de management și a acuzat Regia că, din cauză  că nu au luat măsuri, oamenii au stat zeci de minute în stațiile de autobuz, conform Mediafax.

,,În urma reclamaţiilor primite la Telverde, foarte multe s-au îndreptat către conducerea RATB-ului. Sunt total nemulţumită de modul cum au acţionat privind eliberarea staţiilor de autobuz. Pe traseu nu au fost suficiente autobuze, astfel că oamenii au aşteptat zeci de minute maşinile în staţii. Am toleranţă zero faţă de indisciplină, am toleranţă zero la tupeu faţă de cetăţeni, am toleranţă zero faţă de şmecherii din anumite instituţii, cărora nu li s-a mişcat un fir de păr ani de zile şi cred că pot să continue în acest fel. Mai mult, directorul RATB nu a depus planul de management în termen de 30 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat, iar CA-ul RATB trebuie să depună în termen de 30 de zile planul de administrare, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci conducerea putem spune că e demisă de drept”, a declarat Gabriela Firea.


Citește despre situația din țară:A doua zi de viscol. Cod galben de ger, în toată România, timp de trei zile. Unele trenuri sunt anulate, altele au întârzieri de sute de minute. 42 de drumuri naționale, din zece județe, sunt închise. Cursele aeriene au întârzieri de până la 30 de minute


Consilierii Uniunii Salvaţi România s-au opus, însă, demiterii conducerii RATB, explicând că primarul general nu a prezentat niciun raport care să confirme că CA-ul Regiei de Transport nu şi-a dus la îndeplinire atribuţiile: ,,Doamna primar nu ne-a prezentat niciun fel de raport din care să rezulte că actuala conducere a RATB nu şi-a îndeplinit atribuţiile. Ceea ce ne propune doamna Firea sunt doar vorbe, fara nicio dovadă scrisă, fără niciun raport, fără nicio analiză a unei autorităţi competente”, a explicat consiliera USR, Ana Ciceală.

Intervenţia consilierului USR a fost întreruptă, însă, de consilierii PSD, care au acuzat-o că ia apărarea unei conduceri ineficiente a RATB, iar preşedintele de şedinţă, Orlando Marian Culea, a cerut acesteia să îşi încheie intervenţia şi să predea microfonul. Deoarece consilierul USR a refuzat să îşi încheie pledoaria, spiritele s-au încins, iar preşedintele de şedinţă a cerut evacuarea acesteia din sala de şedinţă. După mai multe minute de certuri şi schimburi de replici, Ana Ciceala a predat microfonul şi şedinţa s-a putut relua, a mai transmis agenția Mediafax. 

Cu 28 de voturi pentru, nicio abţinere şi 6 voturi împotrivă, Consiliul de Administraţie al RATB a fost demis.

Tot sâmbătă, CGMB a votat un Consiliul interimar de Administrare al RATB, care, spune Primarul General al Capitalei, îşi va prelua de îndată atribuţiile şi va avea un mandat de şase luni, timp în care Consiliul General al Municipiului Bucureşti va putea alege noua conducere a RATB. De asemenea, CGMB l-a demis pe directorul Regiei de Transport Bucureşti, Paul Orzaţă, numit în urmă cu un an şi jumătate, la propunerea PNL, în locul său fiind ales prin votul a 28 de consilieri generali, Sorin Adrian Mihail, consilier general PSD.

Astfel, din noul Consiliu de Administraţie RATB fac parte Mihail Adrian Sorin (director), Ciocoiu Ionuţ Nicolae, Georgescu Iuliu Jean, Catană Dumitru, Trifan Alexandru şi Petcu Mihai.


Citește și cum a fost prima zi cu zăpadă în București:

Reportaj VIDEO. UPDATE: Zeci de utilaje stau in fața Guvernului. Gabriela Firea mimează prea zgomotos deszăpezirea. Ce nu se vede în propaganda TV a primăriței PSD | GALERIE FOTO


Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat din nou, sâmbătă dimineață, că vrea să demită conducerea RATB. Propunerea Gabrielei Firea va fi discutată sâmbătă în ședința Consiliului General al Municipiului București.

Cu o zi înainte, vineri, Gabriela Firea acuzase conducerea RATB pentru faptul că nu a curățat stațiile mijloacelor de transport în comun, iar despre directorul general al RATB afirmase că a plecat în concediu fără să anunțe.

Grupul consilierilor PNL din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti a anunțat că nu participă la şedinţa convocată de Firea în scopul înlocuirii Consiliului de Administraţie al RATB.

”Schimbarea unui CA al unei regii din subordinea PMB nu reprezintă o problemă care să facă obiectul şedinţelor “de îndată”’. Un nou CA, chiar şi interimar, trebuie selectat cu grijă, prezentat publicului şi doar apoi votat în Consiliul General; Acest proces nu se poate face în 14 ore, intervalul de timp de la convocarea CGMB şi şedinţa de a doua zi a CGMB. RATB este o regie cu un buget enorm (de 593 milioane de lei pe 2016), mai mare decât al municipiilor Braşov, Sibiu sau Ploieşti. Un consiliu de administraţie al RATB, chiar şi interimar, are pe mâini o regie cu un buget imens şi trebuie să fie populat de oameni competenţi. Aceştia nu pot fi selectaţi în noaptea de dinaintea numirii lor”, argumentează liberalii prin intermediul unui comunicat de presă.

PNL susţine că schimbarea acestui CA, numit de către PSD în vechiul Consiliu General, reprezintă doar ”o vendetă internă a PSD, o reîmpărţire a influenţei între diferitele lor grupuri politice asupra regiilor şi companiilor Bucureştiului”.

Liberalii insistă că înlocuirea CA al RATB trebuie să aibă o bază legală solidă şi să se facă cu respectarea legii 111/2016 (referitoare la managementul privat al companiilor).

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă