11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportPrimarul din Iaşi, nemulţumit de descentralizare: Primarii vor fi în subordinea preşedintelui...

Primarul din Iaşi, nemulţumit de descentralizare: Primarii vor fi în subordinea preşedintelui CJ

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a spus că este nemulţumit de proiectul de lege privind descentralizarea deoarece atribuţiile primarilor sunt preluate de consiliile judeţene, relatează Mediafax.

Gheorghe Nichita a declarat presei, miercuri, la finalul şedinţei de Consiliu Local, că are o nemulţumire în legătură cu proiectul de lege privind descentralizarea, întrucât multe responsabilităţi sunt preluate de consiliile judeţene şi nu de primăriile reşedinţă de judeţ.

“La o primă lectură se vede foarte clar că vin multe responsabilităţi şi competenţe către consiliile judeţene, în special către preşedinţii de CJ, în detrimentul primăriilor reşedinţă de judeţ. Dacă nu dăm importanţă consiliilor locale, nu cred că această descentralizare este chiar corectă. Simt că ducem primarii marilor oraşe sub autoritatea preşedintelui CJ”, a spus primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.

El a explicat că există multe activităţi, precum cele financiare, administrative sau culturale, care ar trebui să fie în subordinea primăriilor.

“Să luăm exemplul Iaşiului, unde locuieşte aproape jumătate din populaţia judeţului. Cultura nu se face la Popricani şi la Valea Seacă, se face la Iaşi”, a spus Gheorghe Nichita.

Totodată, primarul municipiului Iaşi consideră că sunt domenii precum agricultura sau bazele sportive, care trebuie să meargă către consiliile judeţene.

Gheorghe Nichita a precizat că va avea o discuţie pe această temă cu vicepremierul Liviu Dragnea, adăugând că subiectul va fi abordat şi în cadrul Asociaţiei Municipiilor din România.

“Nu este corect ce se întâmplă, cred că primarii de mari municipii ar trebui să ia atitudine”, a spus Nichita.

Consiliul Local Iaşi urmează să preia de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor “România Film” patru cinematografe din municipiu, respectiv “Victoria”, “Tineretului”, Republica” şi “Dacia”, care nu au mai fost modernizate de peste zece ani.

Tot de la RA România Film, CL Iaşi va prelua clădirea în care a funcţionat Oficiul de difuzare şi programare a filmelor din Iaşi.

Consiliul Local Hârlău va prelua, de la aceeaşi regie, cinematograful “1 Mai” din localitate.

Consiliul Local Iaşi va mai prelua poligonul de tir de la Clubul Sportiv Municipal din Iaşi, precum şi Casa Studenţilor din Iaşi, de la Ministerul Educaţiei.

Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Iaşi va prelua de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJST) centrele de agrement din Bucium şi Ciric, ambele din municipiul Iaşi, precum şi centrele de agrement din localităţile Muncel, Valea Seacă şi Strunga.

Tot CJ Iaşi urmează să preia de la DJST Sala Polivalentă din Iaşi, sala de sport din cartierul Grădinari, precum şi baza nautică Dorobanţi. Aceeaşi instituţie se va ocupa şi de administrarea hotelului Sport din municipiul Iaşi, care în prezent se află în subordinea DJST.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...
Ultima oră
Pe aceeași temă