19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPrimarul Capitalei se implică în neînțelegerea dintre Teatrul Excelsior și DoR. Gabriela...

Primarul Capitalei se implică în neînțelegerea dintre Teatrul Excelsior și DoR. Gabriela Firea a cerut explicații conducerii instituției despre anularea evenimentului

Primarul general Gabriela Firea a cerut explicaţii conducerii Teatrului Excelsior despre anularea evenimentului organizat de publicaţia Decât o Revistă (DoR), arată News.ro. Această decizie a fost luată de conducerea instituției pe motiv că un film cu imagini din timpul protestelor din Capitală urma să se difuzeze în cadrul evenimentului.

“În ceea ce priveşte situaţia creată prin anularea respectivului eveniment, doamna Primar General a solicitat explicaţii din partea conducerii teatrului şi va dispune măsurile necesare pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete în viitor”, arată, vineri, Primăria Capitalei.

Municipalitatea a precizat că primarul Capitalei nu are calitatea de a aproba sau de a interzice parteneriatele încheiate între instituţiile de cultură din subordinea Primăriei şi asociaţii sau organizaţii nonguvernamentale, conducerile instituţiilor fiind cele care stabilesc asupra colaborărilor.

ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au transmis, vineri, o scrisoare deschisă prin care solicită Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) demiterea conducerii Teatrului Excelsior pentru abuz, incompetenţă şi încălcarea misiunii instituţiei prin aservirea ei unor interese politice, după ce a împiedicat desfăşurarea unui eveniment organizat de publicaţia Decât o Revistă (DoR), opunându-se unui film cu imagini din timpul protestelor din Capitală.

”Cerem Primăriei Capitalei demiterea urgentă a conducerii Teatrului Excelsior şi transmiterea unui mesaj fără echivoc că instituţiile subordonate trebuie să funcţioneze în interesul cetăţenilor, libere de influenţe politice sau de altă natură care le afectează activitatea şi îndeplinirea misiunii legale”, se arată în scrisoarea deschisă.

Evenimentul ”DoR Live” a fost amânat, după ce Teatrul Excelsior a decis că un film – un montaj cu fotografii realizate în timpul protestelor din Capitală, care trebuia să fie prezentat joi seară – este nepotrivit, pentru că ”frizează sfera politică faţă de care noi trebuie să ne păstrăm echidistanţi”, fapt ce a dus la decizia publicaţiei de a încheia colaborarea cu instituţia publică.

Reprezentanţii Teatrului Excelsior au afirmat că evenimentul ”DoR Live”, care urma să aibă loc joi seară, a fost amânat pentru că nu au fost respectate clauzele din contractul de închiriere a sălii şi a respins acuzaţiile de cenzură ale organizatorilor evenimentului, spunând că nu a fost limitat un act artistic, dar nu s-a dorit asocierea cu mesaje politice. 

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă